Topman Burundese partijjeugd Imbonerakure minimaliseert Amnesty-rapport

Nieuws

Topman Burundese partijjeugd Imbonerakure minimaliseert Amnesty-rapport

Topman Burundese partijjeugd Imbonerakure minimaliseert Amnesty-rapport
Topman Burundese partijjeugd Imbonerakure minimaliseert Amnesty-rapport

Denis Karera, de voorzitter van de Jongerenliga van CNDD-FDD, betreurt in een reactie aan MO* dat het jongste Burundi-rapport van Amnesty International enkel focust op de jongeren van deze meerderheidspartij. Hij noemt het rapport eenzijdig. Karera: ‘Let wel. Het kan dat enkele van onze jongeren misdrijven hebben gepleegd. En als er fouten worden begaan, moeten die berecht worden. Niemand staat boven de wet. Maar laat ons niet veralgemenen. Onze liga telt heel veel leden, jong en oud.'

De jongeren van de meerderheidspartij CNDD-FDD zijn numeriek in de meerderheid. Gewoontegetrouw wordt ieder partijlid van CNDD-FDD tussen achttien en veertig jaar sowieso beschouwd als een lid van de zogenaamde Imbonerakure. Dat woord betekent zoveel als ‘zij die ver kunnen zien’, een roepnaam die verwijst naar het scherpe zicht van de adelaar, de vogel op de vlag van regeringspartij.

Denis Karera minimaliseert evenwel de problemen met Imbonerakure, aangeklaagd in het jongste Amnesty-rapport, en zegt dat de partijjeugd zich nu vooral inzet voor de ontwikkeling en heropbouw van het land. ‘We zijn met velen en tellen leden van alle ethniëen, regio’s en gezindheden. In plaats van ons te bekladden, zouden onze tegenstanders zich beter inspannen om via legale weg de politieke macht te veroveren.’

‘Leugens en verzinsels’

In 2005 won CNDD-FDD, een ex-rebellenbeweging, overtuigend de eerste vrije verkiezingen in Burundi, na tien jaar burgeroorlog. De voormalige rebellen dreigden ermee de wapens weer op te nemen als de kiezer niet massaal hun kant koos. Sindsdien is de partij van president Nkurunziza onafgebroken aan de macht en de grootste speler in de regeringscoalitie.

Het gevecht om de kiezer uitte zich telkens ook in pre-electoraal geweld, onder meer tussen jongeren van andere partijen en Imbonerakure. Deze laatsten werden vroeger al en worden opnieuw beschuldigd van het verstoren en bedreigen van politieke oppositie, net als van samenwerking met veiligheidsdiensten. Critici gewagen nu ook van trainingen of wapenleveringen aan Imbonerakure in buurland Congo. Volgens Karera gaat het om ‘leugens en verzinsels’.