Uitgebreid Panamakanaal gaat eind juni open

Het uitgebreide Panamakanaal gaat open op 26 juni. De cruciale schakel in de internationale zeevaart zal vanaf dan veel grotere schepen kunnen ontvangen.

  • Jose Jiménez (CC BY-SA 2.0) Toeristen aanschouwen het Panamakanaal. Jose Jiménez (CC BY-SA 2.0)

Door de bouw van de nieuwe sluizen kunnen vanaf 26 juni 48 tot 51 schepen per dag door het Panamakanaal in plaats van de 35 tot 40 vandaag. De schepen zullen ook een grotere capaciteit kunnen hebben. Nu is 5000 ton de limiet, straks wordt dat 13.000 ton.

Tien jaar geleden sprak de Panamese bevolking zich via een referendum uit voor de uitbreiding van het Panamakanaal. De werken, die in september 2007 begonnen, hebben officieel 5,2 miljard dollar (4,6 miljard euro) gekost.

Cruciale schakel

Het 80 kilometer lange kanaal, dat in 2014 zijn honderdste verjaardag vierde, verbindt de Atlantische met de Grote Oceaan op het smalste punt van Centraal-Amerika. Het kanaal is een cruciale schakel in 144 maritieme routes, die 1700 havens in 160 landen aandoen. Er passeert 2,5 procent van de wereldwijde handel.

Concurrentie dreigt van Nicaragua, dat aan een gelijkaardig kanaal is beginnen bouwen.

China, de op een na grootse klant van het Panamakanaal, kent economische problemen maar daarover maakt Panama ze niet echt zorgen.

‘Toen er vroeger economische problemen waren, verloren we 2 tot 3 procent van de vracht’, zei Luis Ferreira, woordvoerder van de Autoriteit van het Panamakanaal (ACP), vorige maand aan IPS. ‘Dat kan nu opnieuw gebeuren maar we verwachten geen substantiële vermindering, tenzij er een totale recessie komt in China.’

Ondertussen dreigt concurrentie van Nicaragua, dat aan een gelijkaardig kanaal is beginnen bouwen. Dat moet af tegen 2019 af en zou meer dan 50 miljard kosten.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift

Word proMO* of Doe een gift