VN stellen onafhankelijk onderzoek in naar seksueel misbruik in eigen rangen

Nieuws

VN stellen onafhankelijk onderzoek in naar seksueel misbruik in eigen rangen

VN stellen onafhankelijk onderzoek in naar seksueel misbruik in eigen rangen
VN stellen onafhankelijk onderzoek in naar seksueel misbruik in eigen rangen

Thalif Deen (IPS)

04 juni 2015

De Verenigde Naties hebben besloten een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar beschuldigingen van seksueel misbruik. De VN liggen onder vuur omdat niet goed gereageerd zou zijn op meldingen van misbruik door Franse militairen in de Centraal-Afrikaanse Republiek.

VN-woordvoerder Stephane Dujarric zei gisteren dat de onderzoekscommissie een brede taak krijgt en dat de samenstelling ervan volgende week bekend wordt gemaakt. De commissie zal niet alleen beschuldigingen van misbruik in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) onderzoeken, maar ook een groot aantal systematische kwesties die gerelateerd zijn aan de manier waarop de VN reageren op dit soort meldingen.

Het instellen van een onderzoekscommissie is een gevolg van hevige kritiek van maatschappelijke organisaties. Zij beschuldigden de VN ervan misbruikkwesties in de doofpot te stoppen of niet snel genoeg te reageren. Een van de beschuldigingen is dat Franse militairen vorig jaar eten ruilden voor seks met minderjarigen en tieners die honger hadden.

Geen excuus

Paula Donovan, mededirecteur van AIDS-Free World, de organisatie die informatie uit een niet-gepubliceerd rapport over misbruik in de CAR onder de aandacht bracht, zegt de benoeming van een commissie te verwelkomen. ‘Dat is een stap in de goede richting.’

Ze waarschuwt echter dat niemand van de VN-staf of het Secretariaat banden met het team moet hebben, want de VN kunnen niet zichzelf onderzoeken. Donovan zegt oprecht te hopen dat de commissie niet een mager excuus is voor de VN om zich te onthouden van commentaar op zaken die op dit moment of in de toekomst spelen ‘omdat de commissie aan het werk is.’

‘Het lijkt erop dat ze allemaal ongepast hebben gereageerd op de gebeurtenissen in de CAR.’

AIDS-Free World zegt dat het onafhankelijke onderzoek zich ook moet richten op hoge VN-functionarissen en de eigen staf van de secretaris-generaal. ‘Het lijkt erop dat ze allemaal ongepast hebben gereageerd op de gebeurtenissen in de CAR’, zegt de organisatie in een verklaring.

Dat het een breed onderzoek wordt, zoals aangekondigd door de VN, is cruciaal, staat verder in de verklaring. ‘Wat in de Centraal-Afrikaanse Republiek is gebeurd was een gruweldaad, maar het feit dat de VN hierover na de ontdekking bijna een jaar hebben gezwegen is een bittere reactie op het door de secretaris-generaal uitgeroepen “zero tolerance-beleid”.’

Vorig jaar kwamen er vijftig meldingen binnen van seksueel misbruik door veldpersoneel dat door de Verenigde Naties wordt ondersteund. Het werkelijke aantal incidenten zou echter veel hoger liggen.