VN vragen dringend hulp voor humanitaire crisis in Jemen

De VN bieden vandaag humanitaire hulp aan vijftig miljoen vluchtelingen wereldwijd en zien met lede ogen aan hoe een nieuwe humanitaire crisis in de maak is: Jemen.

  • IRIN Photos (CC BY-NC-ND 2.0) Eind vorige week stond de teller op 731 doden en 2754 gewonden, waaronder een groot aantal burgers. Honderdvijftigduizend mensen zijn op de vlucht. IRIN Photos (CC BY-NC-ND 2.0)

‘Duizenden gezinnen ontvluchten hun huizen om te ontkomen aan het geweld.’

Tijdens een bijeenkomst van de Veiligheidsraad vorige week werd dringend om 274 miljoen dollar gevraagd om de 7,5 miljoen mensen in Jemen te helpen die slachtoffer zijn van het escalerende conflict.

‘Het verwoestende conflict in Jemen vindt plaats tegen de achtergrond van een reeds bestaande humanitaire crisis die tevens een van de meest complexe is in de wereld’, zei programmacoördinator Johannes Van Der Klaauw afgelopen vrijdag.

‘Duizenden gezinnen ontvluchten hun huizen om te ontkomen aan het geweld en de luchtaanvallen. Die gezinnen hebben nu al moeite om toegang te krijgen tot gezondheidszorg, water, voedsel en brandstof, de basisvereisten voor hun overleving. Ik dring er bij de donoren dan ook op aan om dringend extra middelen vrij te maken om de mensen van Jemen te steunen’, zei Van Der Klaauw.

Geen conferentie

De vraag naar de ernst van de crisis in relatie tot die in Syrië, waar al 220.000 mensen het leven lieten in de burgeroorlog, antwoordde de VN-woordvoerder in Genève Jens Laerke: ‘We vergelijken liever geen crisissen met elkaar. We hebben de oproep gedaan voor 274 miljoen dollar en hopen dat de respons genereus zal zijn.’

Vorige maand bracht een door de VN georganiseerde donorconferentie over humanitaire hulp aan Syrië, georganiseerd door Koeweit, meer dan 3,8 miljard dollar op.

Voor Jemen wordt niet aan een soortgelijke conferentie gedacht.

Wapenembargo

In Aden wordt op grote schaal gevochten, ook in de woonwijken.

Het conflict in Jemen is verspreid naar grote delen van het land. Met name in Aden wordt op grote schaal gevochten, ook in de woonwijken.

Eind vorige week stond de teller op 731 doden en 2754 gewonden, waaronder een groot aantal burgers. Honderdvijftigduizend mensen zijn op de vlucht.

De woordvoerder van de VN Stephane Dujarric zei dat er snel een einde moet komen aan het geweld om een veilige doortocht van hulpgoederen mogelijk te maken. Het VN-kinderagentschap Unicef en het Internationale Rode Kruis hebben al hulpgoederen per vliegtuig kunnen sturen ‘maar dat is bijzonder moeilijk in een actieve gevechtszone’, zei hij.

Luchtaanvallen

Een coalitie van Arabische naties onder leiding van Saoedi-Arabië zet de luchtaanvallen ondertussen gestaag verder. De president van het land werd er door rebellen verdreven.

Vorige week keurde de Veiligheidsraad met 14 stemmen voor en 1 onthouding (van Rusland) een resolutie goed die een embargo mogelijk maakt op wapentuig ten voordele van de rebellengroepen, met name de Houthi-rebellen.

De Raad riep op om de vijandelijkheden te staken en zich te onthouden van eenzijdige acties die de politieke overgang bedreigen. De VN-Hoge Commissaris voor de Mensenrechten, Zeid al Hussein, zei dat alle aanvallen waar burgerslachtoffers bij vielen zullen worden onderzocht en dat het internationaal humanitair recht moet worden nageleefd. Hij waarschuwde ook dat het opzettelijk in gevaar brengen van burgers zal kunnen berecht worden als een oorlogsmisdaad.

Ik ben proMO*

Nu je hier toch bent

Om de journalistiek van MO* toekomst te geven, is de steun van elke lezer meer dan ooit nodig. Vind je dat in deze tijden van populisme en nepnieuws een medium als MO* absoluut nodig is om de waarheid boven te spitten? Word proMO*.

Wil je bijdragen tot de mondiale (onderzoeks)journalistiek in het Nederlandstalig taalgebied? Dat kan, als proMO*.

Wil je er mee voor zorgen dat de journalistiek van MO* mogelijk blijft en, ondanks de besparingspolitiek, verder uitgebouwd wordt? Dat doe je, als proMO*.

Je bent proMO* voor € 4/maand of € 50/jaar.

Word proMO* of Doe een gift