De klimaatverandering is reëel

Warmere Noordpool maakt onze hittegolven gevaarlijker

https://unsplash.com/@jackmanchiu

 

De opwarming van de Noordpool blokkeert ons zomerweer. Het maakt de hittegolven in onze contreien gevaarlijker, stelt een nieuwe studie. De opwarming van het noordpoolgebied vertraagt de circulatie van grote luchtstromen zoals de straalstroom die het weer over de hele planeet beïnvloeden. Door de vertraging verliezen ze de kracht om het weer te veranderen. 

In gematigde zones, vooral in Europa, Rusland, de VS en China, komt het weer daardoor sneller vast te zitten. Hoge- en lagedrukgebieden raken geblokkeerd.

Zeer extreme extremen

Dat kan ‘s zomers leiden tot “zeer extreme extremen”, waarschuwen onderzoekers van het Instituut voor Klimaatimpactonderzoek in Potsdam en de Vrije Universiteit Amsterdam in Nature

Warme periodes kunnen extreem warm worden en ongewoon lang gaan duren. Neerslag kan zeer hevig worden. 

“De maatschappelijke gevolgen kunnen ernstig zijn” wanneer de gemiddelde zomertemperaturen toenemen en nog versterkt worden door “lokale en externe processen”.

Minder krachtige wind

Het noordpoolgebied warmt twee tot vier keer sneller op dan de rest van de planeet. Het maakt het temperatuurverschil met de centrale breedtegraden van de aarde kleiner. Winden vinden daardoor te weinig kracht om in de zones ertussen, onze gematigde gebieden, de drukgebieden te verplaatsen.

Sinds het eind van de jaren tachtig zijn extreme weerfenomenen in de gematigde klimaatzones toegenomen. Ook dit jaar waren er ongewoon veel hittegolven.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.