Van Tel: 1 vlag, 3 steden

Podcast

Aflevering 3 van onze journalistieke podcast Van Tel

Van Tel: 1 vlag, 3 steden

Van Tel: 1 vlag, 3 steden
Van Tel: 1 vlag, 3 steden

Nog nooit tooiden zoveel Palestijnse vlaggen huizen van burgers in Vlaamse steden en Brussel. Maar mag je als burger zomaar een vlag uithangen? Mag de politie vragen om de vlag te verwijderen? We gaan langs bij drie vlaggenhangers en praten met Koen Lemmens, expert in de vrijheid van meningsuiting.

In deze aflevering gaat MO*journaliste Tine Danckaers langs bij drie Vlaamse burgers die besloten om een Palestijnse vlag uit te hangen. Riet, Barbara en Sophie hebben elk een andere ervaring met hoe buren of overheden daar wel of niet op reageren. Ze hingen alledrie de vlag uit toen Israël zijn vergeldingsoorlog op Gaza startte, na de bloedige terreuraanval door Hamas op 7 oktober. Acht maanden later hangen de vlaggen er nog, de ongeziene Israëlische aanval op Gaza en Palestijnse burgers gaat onverminderd voort.

Maar een vlag aan je woning hangen of in je tuin plaatsen: kan het, mag het? En roept een Palestijnse vlag meer weerstand op dan bijvoorbeeld een Oekraïense? Artikel 19 biedt antwoord. Want dat artikel uit onze Belgische grondwet bepaalt hoe wij als Belgen omgaan met vlaggen en vrije meningsuiting. We praten er niet alleen met vlaggenhangers over maar ook met Koen Lemmens, hoogleraar aan de KU Leuven en expert in de vrijheid van meningsuiting.

Beluister hier aflevering 3 of ontdek de podcast op Spotify, Apple of uw favoriete podcast-platform.

In de journalistieke podcast Van Tel gaat MO* maandelijks op zoek naar de verhalen achter opvallende cijfers. We komen voortdurend cijfers tegen: getallen die vragen oproepen, die intrigeren en die onontgonnen verhalen verbergen.