Blink O'fanaye (CC BY-NC 2.0 Deed)
Analyse

Moeten wij meebetalen voor het klimaatwerk van inheemse gemeenschappen?

Inheemse gemeenschappen verzetten in hun directe omgeving belangrijk onbetaald werk in de strijd tegen de klimaatverandering en voor natuurbeheer. Werk dat in feite de hele wereld ten goede komt. Moet dit werk worden vergoed?
Oladimeji Odunsi (Unsplash)
Analyse

Van Congo en Kameroen naar Dubai: illegale verrijking gaat ten koste van ontwikkeling

Ministers, burgemeesters en parlementsleden uit een doodarme regio op het Afrikaanse continent wisten luxe-eigendommen in de Verenigde Arabische Emiraten te vergaren. Deze illegale verrijking komt neer op ‘gemiste ontwikkelingskansen, verloren bestaansmiddelen en toegenomen armoede’.
Julien Harneis (CC BY-SA 2.0 DEED)
Analyse

Mazelen zijn terug, en armste landen voelen de grootste impact

De mazelen, nog steeds een potentieel dodelijke kinderziekte, maken een wereldwijde comeback. Kinderen in onder meer India, Azerbeidzjan en Ethiopië betalen nu het gelag omdat routinevaccinaties tijdens de covid-pandemie onderbroken werden.
David Stanley (CC BY 2.0 DEED)
Analyse

Is na Nagorno-Karabach ook Armenië aan de beurt?

Azerbeidzjan heeft zijn macht laten gelden in de Armeense enclave Nagorno-Karabach. Daarmee komt het land een stap dichter bij een oude strategische doelstelling: een corridor naar Turkije en de Middellandse Zee. Maar om dat te bereiken, moeten er ook gebieden binnen Armenië vallen.
Rory Arnold / No 10 Downing Street (CC BY-NC-ND 2.0)
Analyse

‘De VN moeten hervormen of ze zullen onbeduidend worden’

Sinds de Verenigde Naties na de Tweede Wereldoorlog het licht zagen, heeft de organisatie nauwelijks vooruitgang geboekt bij het oplossen van de vele conflicten in de wereld. Voormalig VN-medewerkster Natalie Samarasinghe vindt dat het dringend anders moet.
Marisol Grandon / UK Department for International Development (CC BY 2.0)
Analyse

VN zoeken cash en engagementen om ontwikkelingsdoelen te reanimeren

Op een belangrijke top in New Delhi zullen wereldleiders deze week proberen om de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de VN uit het slop te trekken. De bestrijding van problemen zoals honger en armoede werd de voorbije jaren namelijk overschaduwd door zaken zoals de pandemie en economische tegenwind.
CC0 (Unsplash)
Analyse

De negatieve klimaatgevolgen van AI die we niet mogen negeren

Articifiële intelligentie is anno 2023 hip en biedt tal van mogelijkheden. Maar de technologie komt ook met grote risico’s, waarschuwen activisten en AI-onderzoekers. ‘Bedrijven moeten verantwoordelijk kunnen worden gesteld als AI-modellen schade berokkenen.’
H6 Partners (CC BY-NC-ND 2.0)
Analyse

Moedersterfte blijft uitdaging voor gezondheidszorg in Afrikaanse landen

Het afgelopen decennium werd er langzaam maar zeker vooruitgang geboekt om moedersterfte in Afrika terug te dringen. De Afrikaanse gezondheidszorg moest de voorbije jaren echter enkele tegenslagen verwerken, waardoor het probleem opnieuw dreigt te verergeren.
© European Union, 2022 (photographer: Andrew CABALLERO-REYNOLDS)
Analyse

Schoon drinkwater? Een toilet voor iedereen? Wereld dreigt doelen grandioos te missen

De wereld heeft nog maar 7 jaar om de Duurzame Ontwikkelingsdoelen te verwezenlijken. Van sommige doelen is nu al duidelijk dat dat wellicht niet zal lukken tegen 2030. Drinkbaar water en een toilet voor iedereen: dat is in grote delen van de wereld nog steeds een verre droom.
© Belgaimage / Laurie Dieffembacq
Analyse

Hoe staten geven en nemen met papieren

Identiteitsdocumenten ontstonden toen staten hun bevolking begonnen te registreren om hun macht uit te breiden. Hoe democratischer die staten werden, hoe meer papieren mensen ook gelijke vrijheid en rechten garandeerden. Maar dan wel enkel de eigen burgers, niet de buitenstaanders.  
Jean-Marc Ferré / UN Geneva (CC BY-NC-ND 2.0)
Analyse

Drones: levensreddend of levensbedreigend?

Drones worden wereldwijd steeds vaker ingezet in humanitaire, levensreddende operaties. Maar mensenrechtenexperts van de Verenigde Naties waarschuwen dat het gebruik van deze technologie in oorlogssituaties niet de juiste kant op gaat.
picryl (CC0)
Analyse

42 landen op strafbank wegens repressie tegen mensenrechtenactivisten en journalisten

De Verenigde Naties hebben 42 landen (van de 193 lidstaten) op een zwarte lijst gezet voor represailles tegen mensenrechtenactivisten en journalisten.

Pagina's

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.