Pixabay
Essay

We organiseren zelf onze onveiligheid en klimaatangst

MO*columnist Jan Mertens heeft een boek geschreven over klimaatemoties. Hoe gaan we om met de angst, het verdriet, de kwaadheid of de machteloosheid die we ervaren door de klimaatcrisis? Een fragment.
0fjd125gk87/Pixabay
Essay

Waarom we wellicht allemaal aan de verkeerde kant van de digitale toekomst staan

De digitale kloof gaat over véél meer dan internet hebben of met een computer overweg kunnen. ‘We smachten naar de belofte van verlossing, en die verwachten we bij voorkeur van technologie.’ Technologiesocioloog Ben Caudron neemt de digitale breuklijnen in onze maatschappij onder de loep.
© Sarah Wagemans
Essay

Dit is een pleidooi voor meer licht in een beschaving, voor verlicht verzet

Sarah Wagemans is dichter en leerkracht Nederlands aan anderstaligen. MO* vroeg haar een poëtische blik op 2021 te werpen. ‘Waar zijn de mensen gebleven?’, vraagt ze zich daarover af. 'Waar is het licht in de beschaving gebleven?'
© Magnum Photos / Alec Soth
Essay

Het neoliberalisme is op sterven na dood: welkom aan de welzijnseconomie

Overheden werden voor het blok gezet door de coronacrisis: het roer zelf in handen nemen of chaos toelaten? Het dilemma vormt zowel een gevaar als een kans, want een wereldcrisis is een kans om het systeem te veranderen. Wat als we het pad van de welzijnseconomie gaan bewandelen?
Essay

De staat mag weer sturen

De neoliberale orde was te onrechtvaardig en te vervuilend, liet het volk weten. En dus moet het anders: de staat is steeds meer terug als een actor in economie en maatschappij. Garanties op succes zijn er niet, en het wordt een lakmoesproef van menselijke solidariteit.
© Nanna Heitmann
Essay

‘U bent niet nuttig. Ik ben niet nuttig. Mensen zijn niet nuttig’

Mensen gelijkstellen aan hun potentieel op de arbeidsmarkt is een krasse ontkenning van menswaardigheid. Dat stelt Geert van Istendael in een essay over neoliberale dogma’s die, in navolging van de slavernij, al decennialang mensen beperken tot hun nut. ‘Wat kost het ons? Wat brengt het op?
© Iratxe Alvarez
Essay

Hoe mondiale journalistiek betrouwbaar, klimaatvriendelijk én gedekoloniseerd kan worden

Een bijzondere correspondentie: Jago Kosolosky, sinds augustus hoofdredacteur van MO*, wisselt brieven uit met zijn voorganger Gie Goris, die eind september met pensioen gaat. ‘Over journalistiek, over de wereld waarover we schrijven, over woorden en beelden, en over de mensen waar het allemaal om draait.’
© Fatinha Ramos
Essay

De beweringen en de waarheid

Haar vijftiende verjaardag in 2017 vierde MO* met lezingen en een speciaal magazine dat het debat over nepnieuws trachtte om te keren tot een gesprek over echt nieuws. Anno 2021 halen we dit essay van oud-hoofdredacteur Gie Goris opnieuw uit ons archief.

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.