Wikimedia
Reportage

Overstromingen schokken Maleisië en doen klimaatdiscussie oplaaien

De overstromingen eind vorig jaar in Maleisië kwamen als een schok voor veel stedelingen. De ramp doet de discussie oplaaien over nieuwe stappen om de gevolgen van klimaatverandering binnen de perken te houden.
© Nicole Franken
Reportage

‘Al meer dan 15 jaar zien we de effecten van de klimaatverandering en bijna niemand luistert naar ons’

De klimaatverandering is hot. Letterlijk, voor de Sami-herders en hun rendieren in het noorden van Zweden. Veranderende weerpatronen tasten niet alleen de kwetsbare natuur aan maar ook hun cultuur en levensonderhoud. Hoe kunnen ze overleven en tegen welke prijs?
© Tine Hens
Reportage

We steken steeds meer licht aan. ‘We mogen de nacht niet opsluiten in natuurgebieden’

Te veel licht is schadelijk voor de gezondheid. Tijd om vaker het licht te doven. ‘Lichtvervuiling is de enige vervuiling die duurder is om te produceren dan om weg te nemen.’
Rob Oo (CC BY 2.0)
Reportage

Suriname heeft geen geld voor een zeedijk, maar dat kan een goede zaak zijn

Het zeewater stijgt, breekt door dijken en doet kustbewoners in Suriname telkens weer verhuizen. Wat gaat de regering doen om het land te behoeden voor een massamigratie? Buurtbewoners aan zee lobbyen voor de bouw van een stenen zeedijk, maar één man houdt de regering een groener alternatief voor.
© Horniman Museum and Gardens (Youtube)
Reportage

Een stoeipartij op leven en dood: jaarlijkse massa-orgie moet het Great Barrier Reef redden

De massa-orgie die zich jaarlijks afspeelt op het Great Barrier Reef, is een spectaculaire show. Maar nog meer dan dat is het essentieel voor het voortbestaan van het rif, dat door orkanen en klimaatverandering aan een sneltempo sterft. Wetenschappers proberen het vandaag een handje te helpen.
Alex Proimos (CC BY-NC 2.0)
Reportage

Wie luistert naar bomen, hoort hun ademnood

Steeds meer boven sterven, en hitte en droogte zijn de sluipmoordenaars. Bossen dreigen zo van opslagplaats van CO2 net een bron van CO2 te worden. ‘We luisteren naar bomen om hun dood voor te zijn’, vertellen wetenschappers. Maar de ontbossing moet nu wel stoppen.
Siim Sepp (CC 3.0)
Reportage

Deze steen eet CO2. Klimaatprobleem opgelost?

‘Er bestaan geen toveroplossingen.’ Professor Filip Meysman (UAntwerpen) zal het herhaaldelijk benadrukken. Om de klimaatcrisis in te dammen, kunnen we beter vandaag dan morgen de uitstoot van broeikasgassen tot nul herleiden. Maar we zullen ook CO2 uit de lucht moeten halen. En daarbij kan de versnelde verwering van olivijn, een groenig mineraal, ...
CC Rainforest Alliance (CC BY-NC 2.0)
Reportage

Agroreuzen worden titanen, monopolies bedreigen de voedselzekerheid

De Europese Commissie heeft maandag groen licht gegeven voor de fusie van twee grote Amerikaanse agrochemiebedrijven: DowChemicals en Dupont. Diezelfde ochtend ontving de bevoegde Europees Commisaris voor Mededinging, Margrethe Vestager, een open brief van 200 organisaties uit 25 landen om de deal vooral niet goed te keuren.

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.