Pixabay
Opinie

‘De klimaatverandering heeft ook een impact onder het aardoppervlak’

De gevolgen van een veranderend klimaat worden steeds duidelijker: ongewone weersomstandigheden zijn eerder regel dan uitzondering geworden. Maar de klimaatverandering heeft ook een impact onder het aardoppervlak, schrijft expert Matthew Blackett van de Universiteit van Coventry.
© Nicole Franken
Reportage

Canada, waar de grond te warm onder de voeten wordt

De klimaatverandering gaat in het arctisch gebied drie tot vier keer zo snel als elders in de wereld. Veranderende weerpatronen tasten in het noordwesten van Canada de kwetsbare natuur aan, de cultuur en voedselvoorziening van inheemse gemeenschappen. Hoe kunnen ze overleven en tegen welke prijs?
Pixabay
Nieuws

Meer opslagcapaciteit CO2 in zee dan op land

Om CO2 maximaal uit de atmosfeer te halen en op te slaan, kijken we al lange tijd hoopvol naar ecosystemen aan de kust, zoals mangroven en zeegras. Ook de volle zee blijkt heel wat onbenut potentieel in zich te dragen, zeggen wetenschappers.
© Caritas International – Isabel Corthier
Analyse

Om nieuwkomers succesvol te integreren, moeten we burgers betrekken

Een netwerk van burgers dat een vluchtelingengezin rechtstreeks, actief en lokaal begeleidt tijdens hun integratietraject, dat is het uitgangspunt van Community Sponsorship. Het project van Caritas en Fedasil is net uit de pilootfase. ‘Op deze manier hebben vluchtelingen meteen een sociaal vangnet.’
Mikhail Serdyukov/Unsplash
Nieuws

Noordelijk halfrond staat in brand: CO2-uitstoot piekt

Twee grote bosbranden teisteren delen van Canada en Midden- en Oost-Rusland. De branden zijn deels normaal voor deze tijd van het jaar, maar experts uiten toch hun bezorgdheid omdat droogte het vuur extra aanwakkert. Op 8 mei kende de CO2-uitstoot uit deze branden de hoogste piek sinds 2019.
dae jeung kim / Pixabay
Analyse

Het gloednieuwe akkoord over biodiversiteit ontleed: historisch, maar moeilijk uit te voeren

Op de conferentie over biodiversiteit in Montréal (COP15) werd zopas een nieuwe routekaart uitgestippeld om het natuurverlies in de wereld te stoppen. Maar over de financiering is nog veel onduidelijkheid. Waarnemers zetten ook vraagtekens bij de uitwerking van het akkoord.
© Thomson Reuters Foundation/Dan Collyns
Nieuws

Nieuw VN-akkoord erkent inheemse volken als beschermers van de natuur

Op de COP15, de top van de Verenigde Naties over biodiversiteit in Montréal, kwamen de deelnemende landen tot een akkoord dat 30% van het landoppervlak en de wereldzeeën beschermd gebied moet zijn. In het akkoord worden voor het eerst ook de rechten van inheemse volkeren op hun land erkend.
© Thomson Reuters News Foundation / Fabio Cuttica
Analyse

Wat is 30x30, en kan het de natuur redden?

In het Canadese Montreal zijn vorige week internationale onderhandelingen begonnen over een wereldwijd verdrag om de natuur te beschermen. Het speerpunt van die onderhandelingen is “30x30”: tegen 2030 ten minste 30 procent van het land en de oceanen beschermen. Maar dat is complexer dan het klinkt.
Pixabay
Analyse

De klimaattop achterna: ook VN-natuurverdrag nadert moment van de waarheid

Na de klimaattop in Egypte staat er volgende maand al opnieuw een belangrijke milieutop op de agenda. In het Canadese Montreal moet de internationale gemeenschap het eens worden over een historisch akkoord over natuur en biodiversiteit, dat zich kan meten met het Klimaatakkoord van Parijs.
Terekhova (CC BY-NC-ND 2.0)
Nieuws

G20-landen pompten vorig jaar bijna 700 miljard dollar in fossiele brandstoffen

De groep van twintig belangrijkste economieën heeft vorig jaar 693 miljard dollar uitgegeven aan steunmaatregelen en subsidies voor de olie-, gas- en steenkoolindustrie. Dat blijkt uit een analyse uitgevoerd door onderzoeksbureau BloombergNEF.
NTB Scanpix (CC BY-NC 2.0)
Nieuws

Geen staatshoofden op cruciale milieuconferentie in Canada

China heeft geen uitnodigingen verstuurd naar regeringsleiders voor een belangrijke wereldtop rond biodiversiteit. Daar zou een wereldwijd akkoord bereikt moeten worden, maar de vrees neemt toe dat het milieu verdrukt wordt door beladen geopolitieke relaties.
S. Kilungu / CCAFS / (CC BY-NC 4.0)
Nieuws

VS vervoegen Vlaanderen in Afrikaans klimaatfonds

De Verenigde Staten gaan 5 miljoen dollar bijdragen aan het Afrikaans Klimaatveranderingsfonds (ACCF). Dat fonds, dat loopt tot 2027, moet Afrikaanse landen ondersteunen om de gevolgen van de klimaatcrisis aan te pakken. Het ACCF krijgt verder steun van Vlaanderen, Duitsland, Italië, Quebec en Canada. 

Pagina's