Etienne Girardet / Unsplash
Nieuws

Wind, zon en elektrische auto zetten rem op groei CO2-uitstoot

De wereldwijde CO2-uitstoot uit energie bereikte vorig jaar opnieuw een record, blijkt uit cijfers van het Internationaal Energieagentschap. Maar de groei neemt wel af, mede dankzij de razendsnelle opmars van wind- en zonne-energie en elektrische wagens.
Rory Arnold / No 10 Downing Street (CC BY-NC-ND 2.0)
Analyse

‘De VN moeten hervormen of ze zullen onbeduidend worden’

Sinds de Verenigde Naties na de Tweede Wereldoorlog het licht zagen, heeft de organisatie nauwelijks vooruitgang geboekt bij het oplossen van de vele conflicten in de wereld. Voormalig VN-medewerkster Natalie Samarasinghe vindt dat het dringend anders moet.
CC0 (Unsplash)
Nieuws

Internationaal Energieagentschap is positief over stappen in energietransitie

Technologie die de transitie naar duurzame energie mogelijk maakt, kent wereldwijd een opmerkelijke vooruitgang. Dat stelt het Internationaal Energieagentschap (IEA) in zijn jaarlijkse voortgangsrapport. Maar om in 2050 werkelijk uitstootvrij te zijn, zijn wel nog inspanningen nodig.
Bonnie Henderson / Pixabay
Nieuws

Academische vrijheid sterk achteruitgegaan voorbije 10 jaar

Academische vrijheden kalven af. Dat blijkt uit de Academic Freedom Index, die een overzicht geeft van de academische vrijheid in 179 landen. Voor de gemiddelde wereldburger staat het recht om vrij academisch onderzoek te doen opnieuw op het niveau van vier decennia geleden.
Pixabay
Nieuws

Wereldwijde CO2-uitstoot blijft (licht) stijgen

De wereldwijde uitstoot van broeikasgassen daalt niet, integendeel, blijkt uit cijfers van het Global Carbon Project, waar ook Vlaamse wetenschappers aan meewerkten. Vooral in India en de VS steeg de uitstoot dit jaar, terwijl die in de EU en China daalde.
USDA / Lance Cheung / Flickr (CC0)
Nieuws

Uitstoot VS veroorzaakte al 1800 miljard dollar schade in andere landen

De CO2-uitstoot van grote vervuilers als de VS en China heeft de planeet zodanig opgewarmd dat economieën van andere landen honderden miljarden verliezen. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek met behulp van supercomputers.
Daniel Oberhaus / Flickr (CC BY 2.0)
Analyse

Minderheden in Azië en Midden-Oosten vrezen voor gevolgen van Twitter-overname door Elon Musk

De overname van Twitter door Elon Musk doet de alarmbellen afgaan bij mensenrechtenactivisten in Azië en het Midden-Oosten. Ze zijn bang dat het socialemediaplatform (nog meer) zal aanzetten tot geweld – waardoor vooral minderheden worden getroffen.
Gerd Altmann / Pixabay (CC0)
Nieuws

2021 was gitzwart jaar voor mensenrechten, maar wereldwijd verzet biedt hoop

Amnesty International is scherp in zijn jaarrapport 2021 en spreekt over een gitzwart jaar voor de mensenrechten. Corona-ongelijkheid, inperkingen van de vrije meningsuiting en cybercontrole bleven ongestraft. Gezondheidszorg en kwetsbare economieën kwamen aan de rand van de afgrond te staan.
Photorama / Pixabay
Nieuws

Bijensterfte gevaarlijker voor Globale Zuiden dan voor het Westen

De afnemende populatie van bijen en andere bestuivers heeft potentieel verwoestende gevolgen voor mensen overal. Regio’s met een armere bevolking lopen hierbij het grootste risico. Zij zijn namelijk meer afhankelijk van gewassen waarvoor bestuiving noodzakelijk is.   
i Postcross (CC BY 2.0)
Opinie

‘De overwinning van de Taliban was onvermijdelijk’

De Taliban hebben de macht opnieuw gegrepen in Afghanistan. Eén blik op de strategische geografische ligging van het land en de politiek van de regio leert dat deze uitkomst onvermijdelijk was, zegt Natasha Lindstaedt, professor Internationale Betrekkingen aan de universiteit van Essex.
IMF Photo/Sergey Ponomarev / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)
Nieuws

‘Farmaceutische bedrijven houden de wereld gegijzeld’

Iedereen wereldwijd inenten tegen COVID-19? Dat zou minstens 5 keer goedkoper kunnen zijn, als farmabedrijven geen winst zouden maken met hun monopolies op die vaccins. Dat stelt de People’s Vaccine Alliance, een alliantie van zeventig organisaties waar ook Oxfam deel van uitmaakt.
Babette Plana / Flickr (CC BY-NC 2.0)
Nieuws

VN-analyse: klimaatplannen landen mijlenver van wat nodig is

De klimaatplannen van alle landen zullen de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met amper 0,5 procent verminderen ten opzichte van 2010, blijkt uit een analyse van de VN. Dat is héél ver verwijderd van de 45 procent die volgens wetenschappers nodig is om de opwarming onder 1,5 graden te houden.

Pagina's

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.