Chris Shervey (CC BY 2.0)
Analyse

Er schort wat aan de katoenteelt en zowat alle grote modemerken blijken daar bij betrokken

‘Katoen is een van de meest intensieve, vernietigende teelten op de wereld. Een T-shirt van 200 gram heeft 2000 liter water nodig.’ En er is meer, stellen ngo’s, want een op de vijf katoenenkledingstukken blijkt gelinkt te zijn aan dwangarbeid.
Nieuws

Toestand Turkmeense gevangenissen zorgwekkend

Fysiek geweld, overbevolking en ziektes teisteren de gevangenissen van het Centraal-Aziatische land. Dat staat te lezen in een rapport dat de mensenrechtenorganisatie Turkmen Initiative for Human Rights (TIHR) samen met de Turkmenistan’s Independent Lawyers Association (TILA) gepubliceerd heeft.
Analyse

Getouwtrek om water in Centraal-Azië

Op maandag 17 januari brak een vuurgevecht uit tussen grenswachters van de voormalige Sovjetrepublieken Kirgizstan en Oezbekistan. De groeiende spanningen tussen de Centraal-Aziatische landen zijn sterk gelinkt aan een falend waterbeleid.
Nieuws

President van Turkmenistan aan de operatietafel

Turkmenistan heeft er een nieuwe kankerkliniek bij. Het ziekenhuis inwijden door de eerste operatie door het staatshoofd zelf te laten uitvoeren? Prima idee, aldus de president.
Gie Goris
Nieuws

Turkmenistan bouwt een groot kunstmatig meer

Meer dan tachtig procent van Turkmenistan bestaat uit woestijngebied. President Berdymukhamedov wil daar verandering in brengen door zijn Golden Age Lake Project. Het Belgische ENEX is betrokken bij dit gecontesteerde megaproject.
Gie Goris
Nieuws

Politieke tegenstand of crimineel verzet in Turkmenistan?

Bij een confrontatie tussen de Turkmeense veiligheidsdiensten en een criminele bende zijn verschillende agenten gedood. De Turkmeense president Kurbanguly Berdymukhamedov gaf dat gisterenavond toe. De oppositie denkt echter dat Berdymukhamedov de feiten naar zijn hand zet.
Gie Goris
Analyse

Turkmenistan: Stalin in Las Vegas

Asjchabad, de hoofdstad van Turkmenistan, heeft alles van een themapark: neon, netheid en nep. Alleen de stilte en de repressie zijn echt. En de harde valuta die opborrelen uit de enorme olie- en gasreserves. Een impressie vanuit een van de meest bizarre, harde dictaturen anno 2008.
Nieuws

Turkmenistan gaat op schattenjacht

Op 21 december is het een jaar geleden dat de president van Turkmenistan, Saparmurat Niyazov, overleed. Het land zoekt nu uit waar het fortuin gebleven is dat Niyazov vergaarde met de gasinkomsten van het land.
Nieuws

Turkmenistan doorbreekt isolement

"Turkmenistan staat open voor de wereld", verklaarde de Turkmeense president Gurbanguly Berdymukhammedov voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. Milieubewegingen houden hun hart vast voor de ecologische gevolgen van de ontwikkeling van de olie- en gasindustrie in het land.
Nieuws

Aidsprobleem groeit in voormalige Sovjet-republieken

Het aantal HIV-besmettingen in Centraal-Azië is in vijf jaar tijd sterk gegroeid. Het virus treft vooral drugsverslaafde, werkloze, jonge mannen tussen 20 en 29 jaar. Regeringen en niet-gouvernementele organisaties in de regio maken zich zorgen.
Analyse

'Oezbekistan en Turkmenistan zullen imploderen'

Economisch mag de barometer op mooi weer staan, de vooruitzichten voor de ex-sovjetrepublieken in Centraal-Azië zijn vijftien jaar na hun onafhankelijkheid zijn niet erg gunstig. Kunnen islamisten er de gevaarlijke cocktail van repressie, armoede, corruptie en wanbeleid doen ontploffen of blijven ze in de marge?
Analyse

De voorposten van tirannie liggen in Centraal-Azië

De tweede ambtstermijn van George Bush moet zorgen voor de verspreiding van vrijheid en democratie, zegt Condoleezza Rice. Iran en Noord-Korea staan bovenaan haar lijst. Zimbabwe, Cuba, Wit-Rusland en Birma zijn de nieuwkomers. Aangezien de Amerikaanse inlichtingendiensten de voorbije jaren wel meer steken lieten vallen (9/11, massavernietigingswap ...