Waarom kijkt Black Lives Matter nauwelijks naar wat vandaag in Afrika gebeurt? En waarom weten we zo weinig over het Globale Zuiden? Idesbald Goddeeris, hoogleraar Koloniale geschiedenis, haalt verrassende vragen boven in een gesprek met oud-collega en Revolusi-auteur David Van Reybrouck.
‘Erdoğan wil een nieuwe Ottomaanse kalief worden, maar zal toch verliezen’, zegt politicoloog Hussein Solomon over de Turkse president. Het politieke islamisme van Erdoğans AKP-partij biedt geen antwoord voor het nepotisme, de corruptie en de economische crisis.
Margaret Ng moet op haar tellen passen. De 72-jarige oud-politica en voorvechtster van de democratie in Hongkong maakt graag gebruik van de vrijheid van meningsuiting in de stadstaat. Aan die vrijheid dreigt een einde te komen als de omstreden wet op de nationale veiligheid deze week wordt goedgekeurd in Beijing.
‘Als de media hun werk beter hadden gedaan, had de oorlog in Afghanistan korter kunnen duren.’ Een boude stelling, maar ze komt wel uit de mond van iemand die het kan weten: Bette Dam, Nederlands journaliste en Afghanistan-experte. Een gepassioneerd pleidooi voor minder vooringenomen journalistiek, op deze Internationale Dag van de Persvrijheid.
...
Honderden miljoenen Indiërs leven nog in armoede, toch moet India loskomen van de groei-obsessie. Meer lokale autonomie, minder consumptiedromen, meer delen: dat is volgens onderzoekster Arpita Bisht de weg voorwaarts. Niet het Westen imiteren, maar de grenzen respecteren.
Hindoenationalisme is mainstream en heeft de politieke macht steviger in handen dan ooit. Niet iedereen legt zich daar bij neer. Saskia Konniger zocht twee opvallende, jonge tegenstemmen op in Delhi: Kanhaiya Kumar en Umar Khalid. ‘Het zijn de jonge mensen die in opstand komen.’
MO* sprak met Chandran Nair over zijn jongste boek, The Sustainable State. The Future of Government, Economy, and Society. Zijn uitgangspunt is: ‘Als we voor een uitzonderlijke bedreiging staan, dan moeten we ook met uitzonderlijke ideeën komen.’ Sleutelconcept: alleen een sterke staat kan rechtvaardig klimaatbeleid afleveren.
Pakistaans minister voor Mensenrechten, Shireen Mazari, wil dat Europa gewelddadige whitepower-organisaties verbiedt en islamofobie aanpakt. En dat India veroordeeld wordt voor mensenrechtenschendingen in Kasjmir. MO* sprak met haar, over mensenrechten in Pakistan.
Samen met Rusell Banks en Asli Erdogan is Antonythasan Jesuthasan op zaterdag 30 maart te gast in een MO*lezing over schrijven, ballingschap en internationale solidariteit tijdens het Passa Porta Festival. Jesuthasan zette zijn eerste verhalen op papier als Tamil Tijger, maar ‘met de jaren veranderden zowel mijn kijk op de politieke toe ...
De Amerikaanse advocate Amanda Hawes verdedigde de voorbije 40 jaar honderden werknemers in rechtszaken tegen de giganten van de elektronica-industrie, zoals IBM of Intel. In dit gesprek legt ze uit hoe arbeiders van Silicon Valley in de jaren ‘70 en ‘80 werden blootgesteld aan gevaarlijke chemicaliën, en hoe vandaag dezelfde productiemethodes gebr ...
Cambodja is de zesde snelst groeiende economie wereldwijd. Karolien Casaer-Diez van het Global Green Growth Institute steunt de overheid om die groei duurzaam te laten verlopen.
MO* publiceert vanaf deze week een groot onderzoeksdossier naar de praktijk van scheepsafbraak. Uit het eerste artikel bleek dat de Vlaamse liberalen en de Vlaamse afvalstoffenmaatschappij OVAM harder lobbyen voor de belangen van de scheepvaartindustrie dan voor milieu en arbeiders in Azië. MO* sprak daarover met Baskut Tuncak, VN-Speciaal Rapporte ...