Emad Alhaj (CC BY-ND 2.0)
Opinie

‘440 miljoen dollar om wantoestanden in Qatar te compenseren? Dat kan FIFA betalen’

Het WK voetbal in Qatar is gebouwd met het bloed, zweet en tranen van honderdduizenden werknemers wier mensenrechten de voorbije twaalf jaar werden geschonden. Zij hebben recht op herstelbetalingen, vinden Trui Van Ackere en Cassandra Ajufoh van Amnesty International Vlaanderen. 
Kerstin Riemer / Pixabay
Opinie

Wat leren we in deze crisistijden over onze publieke ruimte?

Wat leren we in crisistijden over publieke ruimte? Buitenlucht is een levensbehoefte, en hoe onze leefomgeving is ingericht, kan een wapen zijn tegen sociaal isolement. Dat schrijft landschapsarchitect en stedenbouwkundige Jan Vilain.
Reuters / Suhaib Salem
Opinie

Finale van de Africa Cup? Vlaamse media zijn al in eerste ronde uitgeschakeld

Voor de Africa Cup wilde Lieze Liefsoens voetballers met een Belgische connectie opzoeken, voor een verhaal dat verder reikt dan de sport. Maar productiehuizen en nieuwswebsites waren niet geïnteresseerd. Hoe kan het dat de Vlaamse media een diverse realiteit blijven ontkennen op het scherm?
Poppy CC BY-NC-ND 2.0
Opinie

Lang leve de vliegjes op het WK

De match Engeland-Tunesië in het stadion in Wolgograd haalde niet enkel het nieuws omwille van het voetbal, maar ook door de miljoenen insecten die spelers, pers en toeschouwers plaagden. Toch kunnen we maar beter blij zijn met die zwermen, schrijft Mike Jeffries, hoogleraar Ecologie aan Northumbria University in Newcastle.
Simon Connellan (CC0)
Opinie

Waarom ontwikkelingslanden de Olympische Spelen niet moeten willen

Met het organiseren van grote sportevenementen zoals de Olympische Spelen willen steden in ontwikkelingslanden hun status als “moderne wereldstad” versterken. Maar wat “werelds” en “modern” is, wordt vooral bepaald door het Westen, stelt Melissa Tandiwe Myambo, onderzoeker aan de Universiteit van de Witwatersrand ...
 © VANDERLEI ALMEIDA/AFP/Getty Images
Opinie

Rio 2016: Moord en Spelen

Mondiale sportontmoetingen maken doden. In de stad Rio doodde de politie 103 % meer mensen dan vorig jaar. De Olympische droom, ooit een symbool voor vrede, is vandaag een façade om mensenrechtenschendingen aan het zicht te onttrekken.
© Baku 2015
Opinie

Oogkleppen in de sport moeten zich beperken tot het paardenrennen

Vandaag beginnen de Europese Spelen, zeg maar de Olympische Spelen van Europa. Het zij u vergeven als u dit nog niet wist, het is voor het eerst. Bovendien vinden ze plaats in de verst mogelijke Europese uithoek vanuit Vlaanderen gezien, in Azerbeidzjan, een land ingeklemd tussen Rusland en Iran, in de oostelijke Kaukasus.
CC / Avenue 713
Opinie

Voetbal is oorlog. Voetbal is vrede.

Het Wereldkampioenschap draait op volle toeren en de Rodeduivelgekte gaat resoluut in overdrive. Is het zwaaien met de nationale vlag voor kosmopolitische ploegen een vorm van oorlog? Is het een dure vorm van hedendaagse dans? Of gewoon een grote geldmachine waarvoor de supporters zelf moeten wijken? Thomas Ernst doet een poging om het wezen van vo ...
Opinie

Sport is van iedereen, de rest niet

Ik heb de gewoonte een kat een poes te noemen, maar uit juridische voorzorg vraag ik uw permissie om nu wat vager uit de hoek te komen. Een groot sportgebeuren dat dit seizoen aan de andere kant van het Kanaal van start gaat, geeft de oude anarchistische leuze ‘Eigendom is diefstal’ immers een heel actuele betekenis.

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.