© Pieter Stockmans
Reportage

Koersen in het land van nederzettingen, muren en militaire controleposten

Kan je een wielerclub uitbouwen in bezet Palestijns gebied? Sohaib Samara doet het. MO*journalist Pieter Stockmans navigeerde met hem mee tussen Israëlische nederzettingen, muren en militaire controleposten. De ultieme droom? Een echte Palestijnse wieleracademie. 
© Pieter Stockmans
Reportage

Fietsen door Israëlische natuurparken, waar bossen de ruïnes van Palestijnse dorpen bedekken

MO*journalist Pieter Stockmans fietste door het westen van Jeruzalem met Israëlische en Palestijnse wielertoeristen. Apart, door hetzelfde gebied, maar in verschillende werelden. Bossen en natuurparken bedekken er uitgewiste Palestijnse dorpen. 'Ik wil erover vertellen. Nooit zullen wij vergeten.’
© Pieter Stockmans
Reportage

Vrij Palestina op de fiets: ‘Als Israëli’s overal in dit land mogen komen, mogen wij dat ook’

Een groep Palestijnen uit Bethlehem gebruikt de fiets als middel om ‘hun vrijheid te veroveren’. Ze rijden overal, ook de grens met Israël over, zonder vergunning daarvoor. Ook al is dat verboden. MO*journalist Pieter Stockmans fietste mee, dwars door de woestijn, van de Geboortekerk naar Massada.
© Elien Spillebeen
Reportage

Geen sport zonder politiek en geen politiek zonder sport in Burundi

Vijftien jaar lang was voetbal voor de Burundese president een politiek wapen. Zijn politieke erfgenamen bouwen nu, twee jaar na zijn overlijden, hun eigen sportimperium uit. MO* ging een balletje meetrappen en zocht uit hoe Burundese politici ook vandaag nog proberen te scoren met sport.
© Charis Bastin
Reportage

Vrouwen aan de bal in Molenbeek: ‘Dit is mijn club, hier ben ik thuis’

RWDM Girls in Molenbeek is al negen jaar lang kampioen: het is namelijk de grootste en meest diverse vrouwen- en meisjesvoetbalclub van België. Hij toont hoe reguliere sportclubs hun drempels succesvol kunnen wegwerken. ‘Wij motiveren de meisjes om het goed te doen op school.’
© Sociaal.Net / Lisa Develtere (foto linksboven), rights reserved (andere). Collage: MO*
Reportage

Een goede voorzet is nodig om te kunnen scoren bij integratie

Hoe vindt een jonge, alleenstaande migrant de weg in een nieuw land? Via onderwijs. Werk. Taal. Die antwoorden zijn niet fout, maar ook niet altijd toereikend. Waarom gaat er niet meer aandacht naar sport? Omdat de beleidsverantwoordelijken zelf te weinig zweten en te veel vergaderen?
© Elien Spillebeen
Reportage

Voor de ene ontspanning, voor de ander een reddingsboei: ‘Zonder voetbal ga ik dood’

‘Wat schiet er nog over? Het is het laatste dat we hebben’, klonk het bezorgd tijdens de laatste training van de Gantoise Plantrekkers eind oktober. Bij de sociale voetbalploeg ligt het spelplezier sindsdien stil. En dat betekent veel meer dan het gemis van ontspanning.
© Elien Spillebeen
Reportage

Afrikaanse vrouwensporten zijn niet langer kinderspel: ‘Het neemt de stress weg’

Geen Olympische Spelen deze zomer. Maar MO* zocht en voelde wel de olympische geest: in de dromen van de vrouwen die in Congo en Zuid-Soedan een kinderspel tot volwaardige competitiesport maakten. Ooit al gehoord van nzango of boruboru?
© Dieter Telemans
Reportage

‘Waar was jij toen de doden vielen?’

Van kindsoldaat tot paralympiër, het verhaal van de Zuid-Soedanese rolstoelbasketballer Peter Bol, heeft wat weg van een filmscenario, maar kent daarom nog geen happy end.
© Hummel
Reportage

De Afghaanse voetbaldroom van Khalida Popal

Geen Olympische Spelen deze zomer en geen EK in het voetbal. Maar MO* zocht en voelde wel de sportieve geest in het verhaal van Khalida Popal. Zij richtte het vrouwenvoetbal in Afghanistan op en legde er tot twee keer toe zelf een bom onder door misbruik aan de grote klok te hangen.
© Reuters / Stefano Rellandini
Reportage

Eritrea is even zot van koers als Vlaanderen

Wielergoden en –hoogdagen, ze begrijpen ons in Eritrea maar al te goed. Het land in de hoorn van Afrika is al lang wielergek. Het is een kwestie van tijd voor we niet meer om de Eritrese wielrenners heen kunnen.
© Giacomo Sini
Reportage

Jezidische “Boxing Sisters” slaan trauma's en nachtmerries KO

Boksen om het zelfvertrouwen en gevoel van veiligheid terug te winnen. In Rwanga vluchtelingenkamp in Iraaks Koerdistan worden iedere dag lessen ingericht voor Jezidi-vrouwen die aan de gruwel van IS ontsnapten. ‘Ik hou van het leven en ik haat niemand’, vertelt de zeventienjarige Husna. 

Pagina's

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.