© Judit Neurink
Boek

Wraakzuchtig ISIS houdt cyclus van geweld in Irak gaande

In Irak volgt na geweld altijd nieuw geweld: na ieder conflict zijn de zaden voor het volgende alweer geplant. Een einde van die cyclus is niet in zicht, en dat komt vooral door de dreiging van een wraakzuchtig ISIS, legt journaliste Judit Neurink uit in een fragment van haar nieuwe boek.
© Reuters / Youssef Boudlal
Boek

De ene opstand is de andere niet

“Opstand in de Rif” belicht de Hirak-beweging. Het boek brengt helder in kaart hoe die opstand van de Riffijnen niet zomaar uit het niets is ontstaan: hij is de zoveelste bevestiging dat er al jarenlang van alles fout loopt in Marokko. Zulke protesten tegen onderdrukking zijn in bepaalde opzichten universeel, maar er zijn ook verschillen, blijkt ui ...
© City of Ghosts (2017)
Film

Journalistiek in de frontlinie tegen terreur, leugens en onderdrukking

Op de dertiende editie van Docville, het festival van documentairefilms, waren met ‘City of Ghosts’ en ‘All Governments Lie’ twee documentaires te bekijken over onderzoeksjournalistiek. MO* bekeek beide films en stelde vast hoe belangrijk informatie is in de strijd tegen terreur, leugens en onderdrukking.
Recensie

Wat drijft jihadisten?

Wat motiveert de extremistische jihadi’s van IS en Al Qaeda? En wat drijft de Syriëstrijders om vanuit het comfortabele Westen naar het front in het Midden-Oosten te trekken en daar deel te nemen aan gevechten en executies? Deze vragen hebben in het Westen een ware opinie- en duidingsindustrie doen ontstaan.
Boek

Voorpublicatie: De Jihadkaravaan. Reis naar de wortels van de haat

Ooit stond jihadexpert Montasser AlDe’emeh op het punt om zelf de wapens op te nemen. Als een ontwortelde tiener die opgroeide met haat maar bevrijding vond in kennis, begrijpt hij beter dan wie ook wat westerse moslimjongeren doet bezwijken voor de lokroep van het kalifaat. Journalist Pieter Stockmans keek diep in AlDe’emehs ziel. ...
Recensie

Zeven Vette Jaren

In Zeven Vette Jaren neemt Israëlische schrijver Etgar Keret de lezer mee op sleeptouw doorheen de eerste zeven levensjaren van zijn zoon Lev. Op tragikomische wijze verweeft Keret anekdotes uit zijn persoonlijke leven met zijn getuigenis van de impact van het Israëlisch-Palestijns conflict op de samenleving.
Boek

Breaking the silence

De Israëlische organisatie Breaking the Silence is in 2004 opgericht door veteranen van het Israëlische leger. Met het gelijknamige boek, nu ook vertaald in het Nederlands, verzilvert ze haar mission statement: getuigenissen vastleggen van Israëlische soldaten die in de Bezette Palestijnse Gebieden hun legerdienst hebben gedaan.
Recensie

The Taste of Freedom

Wat is vrijheid? Die vraag stelde Jan Beddegenoodts aan Palestijnen in bezette gebieden en aan Israëli's op rave parties in de woestijn. De jonge filmmaker kwam op het geniale idee om beide extremen te laten zien in de documentaire 'The Taste of Freedom': een gewaagd project en tegelijk een indrukwekkend debuut.
Boek

Zahra's Paradise

De Iraanse parlementsverkiezingen van 2 maart hebben nauwelijks een rimpeling veroorzaakt in de westerse media. Dat was anders bij de presidentsverkiezingen van 2009, toen Mahmoud Ahmadinejad het opnam tegen Mousavi en Karroubi, twee hervormingsgezinde kandidaten die de energie en de frustraties van dissident Iran konden mobiliseren.
Recensie

Le Fils de L'Autre

“Kijk Ismaël en Isaac, de twee zonen van Abraham!” zegt een van de twee jonge kerels lacherig wanneer ze samen in de spiegel kijken. Hun situatie is eigenlijk hallucinant, absurd, ronduit belachelijk bijna. Bij het bestoken in 1991 van de Israëlische havenstad Haifa met Scudraketten zijn zij bij de evacuatie van het ziekenhuis waar ze net geboren w ...
Boek

Turbulent Turkije. Europese of Aziatische tijger?

Als er één les is die journalist Dirk Rochtus met Turbulent Turkije wil meegeven, dan is het dat Turkije –ondanks zijn moderne ambities– los moet komen van het Osmaanse verleden. Of er op zijn minst mee in het reine moet komen.
Recensie

De kaartenbijbel van Israël en de Palestijnse gebieden

Atlas of the conflict is een van de opmerkelijkste boeken over de Israëlisch-Palestijnse kwestie van de afgelopen jaren. Aan de hand van driehonderd kaarten en een uitgebreid lexicon geeft architecte Malkit Shoshan de geschiedenis van het conflict weer. Via territoriale analyse onderzoekt ze de parallelle processen waarbij ‘Israël werd opgericht en ...

Pagina's