© Brecht Goris
Column

Een heerlijke, nieuwe wereld

Dat een oproep om het geschiedenisonderwijs te dekoloniseren nog zoveel golven kan maken, verwondert Catherine Vuylsteke. Tegelijk breekt ze een lans om hetzelfde te doen met andere vakken.
© Royal Museum for Central Africa
Interview

Sammy Baloji: ‘Om het heden te begrijpen moeten we het koloniale verleden uit elkaar halen’

In de voorbije tien jaar gooide de Congolese kunstenaar Sammy Baloji (38) hoge ogen met  projecten over de lange schaduw van de koloniale geschiedenis. Nu stelt hij als curator ‘Congo Art Works’ voor in Bozar.  ‘Altijd weer gaat het om deconstructie, een noodzakelijke maar uitblijvende oefening&r ...
© Brecht Goris
Column

De eeuwige terugkeer van het “Gele Gevaar”

Het gros van de mensen zal zich met graagte wereldburgers noemen. Maar voorbij de façade gaapt vaak een vochtige put. Nog steeds. Dat bleek de voorbije dagen uit de manier waarop  "de Chinezen" opgevoerd werden in mediadiscussies en tapkastgesprekken.
© Brecht Goris
Column

Mogen Mao’s doden niet herdacht worden?

Voor de herdenking van de Japanse gruwel in Nanjing in 1937 spaarde de Chinese overheid kosten noch moeite, zegt Catherine Vuylsteke. Maar de enige grafsteen voor Mao’s miljoenen doden is van papier en verboden. 
© Brecht Goris
Column

Van de boom en de vertrappelde blaren

China is van de nieuwsradar verdwenen. Nochtans vinden er processen plaats tegen advocaten die de zwakken verdedigen. Mensen zoals u en ik, die het niet verdienen jarenlang in de cel weg te kwijnen.
Interview

Maarten Vanden Eynde: ‘De mens doet aan nestbevuiling’

In het Oostendse Domein Raversijde is momenteel de expo “Manmade” te zien, hedendaagse kunst over de relatie tussen mens en aarde. Een van de elf kunstenaars die curator Tim Joye selecteerde, is de Belg Maarten Vanden Eynde (39), de uitvinder van de post-apocalyptische wetenschap, de moderne menhirs en het plastic rif. ‘Betrokkenh ...
© Brecht Goris
Column

Woorden zijn onze enige wapens

Als we gods- noch mensbeeld delen, kunnen we dan samen verder? Ach, dat is de vraag niet. Die keuze is er immers niet, argumenteert Catherine Vuylsteke.
© Brecht Goris
Column

De kleren maken de man niet maar de vrouw wel

‘It’s a man’s world.’ Reken maar. Zelfs nu Hillary de eindmeet heeft gehaald. De hele heisa rond een vestje bewijst het volgens Catherine Vuylsteke.
bron: Youtube
Interview

Nuruddin Farah: ‘De gebochelde leert met zijn ongemak te leven’

De grootste feminist van Somalië is een man. Een banneling ook, die veertig jaar geleden de benen moest nemen en die het nu nog geen twee maanden zou volhouden in zijn geboorteland. ‘Er zijn namelijk geen boeken’, zegt schrijver Nuruddin Farah (71). ‘Kalashnikovs zijn goedkoper dan romans’.
© Brecht Goris
Column

Van offers, goden en de poppenkast in mijn hoofd

Er zijn veel waarheden, argumenteert Catherine Vuylsteke, en soms komen ze niet eens bij elkaar in de buurt. 
© Brecht Goris
Column

‘We moeten af van de uitgestoken hand van de Afrikaanse bedelaar’

Wie wil, kan het verschil maken. Dat bewijst de Ethiopische sociale ondernemer Kibret Abebe: ‘We moeten af van de uitgestoken hand van de Afrikaanse bedelaar, evengoed als van het gebrek aan persoonlijke verantwoordelijkheid dat daar veelal uit voortvloeit.’
© Brecht Goris
Column

Van Shibam, qat en een land dat van de kaart valt

Catherine Vuylsteke verbaast er zich over hoe klein de wereld voor sommigen is. Een bangelijk benepen plek, van ons, ons en nog eens ons. 

Pagina's

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.