Dossier grondstoffenoorlog

Analyse

Dossier grondstoffenoorlog

MO*

31 augustus 2011

Eind juni 2011 werd het Europese Ruwe Grondstoffeninitiatief (RMI) goedgekeurd in de Europese parlementaire commissie voor industrie, onderzoek en energie. Dit initiatief moet de EU een betere toegang verlenen tot grondstoffen zoals kobalt, ijzer en platina die cruciaal zijn voor de Europese industrie, maar die voornamelijk worden ontgonnen in niet-Europese landen. Hiermee gooit Europa zich in de grondstoffenoorlog. Op het strijdtoneel vinden we ook de nieuwe economieën, die voor hun groei steeds meer grondstoffen nodig hebben, en Afrika, met zijn enorme voorraden waar het tot nu nog niet zelf de vruchten van kon plukken.

De Europese grondstoffenrace
De Europese Unie is ‘s werelds grootste importeur van ruwe mineralen. Deze kwetsbare positie inspireerde de Commissie tot het opstellen van het Raw Materials Initiative. Hiermee wil de EU voor zichzelf een vlotte markttoegang tot grondstoffen realiseren en tegelijk de ontwikkeling in de producerende landen stimuleren. Critici beweren echter dat deze Europese honger naar grondstoffen de ontwikkeling net zal ondermijnen.

Onenigheid over Europees grondstoffenbeleid
Grondstoffen zijn volgens ontwikkelingseconoom Paul Collier hét belangrijkste ontwikkelingsthema van het komende decennium. De Europese Unie, ‘s werelds grootste importeur van mineralen en nog steeds de grootste handelspartner van Afrika, heeft dan ook een enorme verantwoordelijkheid om de ontwikkelingslanden toe te laten het potentieel van die grondstoffen ten volle te realiseren.

Tijd voor een Afrikaanse industriële revolutie
Hoewel Afrika de voorbije jaren een redelijke economische groei kende, hinkt het land steeds verder achterop wat betreft arbeidsintensieve productie. In sommige landen is zelfs sprake van de-industrialisatie. MO* sprak met Dr. Mohamed Ibn Chambas, de secretaris-generaal van de ACP-landengroep, over hoe grondstoffen het tij kunnen doen keren.

De aarde wordt zeldzaam
Nu de rest van de wereld ook begint te consumeren zoals de westerlingen, neemt de druk op grondstoffen toe. Europa, dat kwetsbaar is doordat het veel materialen moet invoeren, pleit er dan ook voor efficiënter met grondstoffen om te gaan. In dit dossier over de zeldzame aarde uit MO*magazine van juli 2011 leest u of het lukt om het roer om te gooien.