Arme landen vrezen financiële reddingsplannen te betalen

De ontwikkelingslanden waren het er op de herfstvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank mee eens dat het herstel van de stabiliteit op de financiële markten een prioriteit is. In de wandelgangen overheerste evenwel de vrees dat de miljarden voor de bankiers zullen worden verhaald op de ontwikkelingshulp.
De Keniaanse minister van Financiën John Michuki ging op de maandag besloten bijeenkomst het verst in zijn veroordeling van de rijke landen en hun “delinquente” organisatie van de financiële instellingen. “Wie gaat de onschuldige landen compenseren die onder dit debacle zullen leiden”, vroeg Michuki zich af. “Als landen zich delinquent gedragen, dan legt de wereld normaal sancties op. Is er een ernstiger probleem dan de huidige crisis ?”
Zijn Kameroense collega Essimi Menye zei te vrezen dat de budgetten voor ontwikkelingshulp, die al lager liggen dan wat de donoren ooit hebben beloofd, nog verder onder druk zullen komen nu er banken moeten worden gered en de economie in een recessie dreigt te gaan.
“Ik veronderstel dat je de paraplu liever voor jezelf houdt in plaats van hem aan de persoon naast je te geven”, zei Menye. “De rijke landen met problemen gaan niet meteen naar de Afrikaanse savanne trekken om ons te komen helpen.”

Rijken krijgen voorrang


Dat zou nochtans geen slecht idee zijn, vindt de ngokoepel Actionaid. “Op enkele weken tijd is 1,8 biljoen dollar gevonden om het hachje van de zakenbankiers te redden. Het is schandalig dat de armen, die problemen hebben om eten of brandstof te betalen, moeten wachten op hun hulppakket”, fulmineert Shafali Sharma van Actionaid.
Oxfam International waarschuwt dat Frankrijk, Italië en Spanje geneigd zijn om hun ontwikkelingshulp te bevriezen. Als de donoren net als bij de vorige recessie in de jaren negentig hun hulp met een kwart terugschroeven, betekent dat volgens Oxfam dat 700 miljoen mensen geen toegang zullen krijgen tot basisgezondheidszorg.
De Wereldbank herinnert eraan dat de hoge voedselprijzen er al voor het begin van de bankencrisis hadden gezorgd voor 100 miljoen extra mensen in armoede. Het gemeenschappelijke Ontwikkelingscomité van de Bank en het IMF ziet de toekomst voor de armste landen somber in. Ze dreigen minder investeringen te ontvangen, moeilijker aan leningen te raken en hun exportproducten minder makkelijk kwijt te raken.

Nieuwe rol voor IMF


De ministers van Financiën van de G24, een coalitie van ontwikkelingslanden, hebben het IMF gevraagd om even streng te zijn voor de VS en de rijke landen als voor de arme landen die bij het IMF geld komen lenen. “Sommigen van ons maken zich zorgen omdat het toezicht door het IMF op de financiële markten niet goed heeft gewerkt”, zei de Keniaanse minister Michuki.
Uiteindelijk erkenden de landen van de G24 dat financiële stabiliteit ook voor hen een absolute prioriteit is, net als voor de G7 van rijkste industrielanden en de G20 van opkomende economieën. Het IMF, dat de voorbije jaren met een identiteitscrisis zwalpte, kwam uit de gesprekken met een nieuw mandaat om de inspanningen voor een grotere stabiliteit in goede banen te leiden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.