Grotere kans op Japans holebihuwelijk na verkiezingen

Japan trekt vandaag (zondag) naar de stembus. Het Japanse volk kiest bij de vervroegde parlementsverkiezingen vertegenwoordigers voor het lagerhuis. Het ziet ernaar uit dat deze gebeurtenis een keerpunt in de Japanse holebigeschiedenis gaat zijn.
De conservatieve Liberale Democratische Partij (LDP) regeert Japan, bijna onafgebroken, al ruim vijftig jaar. Met de lokale verkiezingen van afgelopen juli als voorbode, en gezien recente peilingen, is het volk van plan een nieuw lagerhuis te bouwen.
Een meerderheid verkiest hiervoor sociaal liberale stenen van de grootste oppositiepartij: de Democratische Partij van Japan (DPJ). De kiezer straft de LPD voor de interne verdeeldheid en de economische crisis. De DPJ profiteert hier gretig van.

Gevoelig thema


Hoewel Japan al progressiever is dan andere Aziatische landen, ligt holebiseksualiteit er nog altijd gevoelig. Dat de DPJ oog heeft voor holebi-emancipatie, bleek bij de senaatsverkiezingen van 2007. Om de gunst van de holebiseksuele kiezers te verkrijgen, heeft deze partij als eerste een openlijk lesbische politicus op een verkiesbare plaats gezet.
De Japanse overheid werkt ook maar pas sinds afgelopen maart mee wanneer een Japanner in het buitenland met iemand van het zelfde geslacht wil trouwen.
De nodige documenten worden verstrekt ten behoeve van de landen waar dit trouwen is toegestaan. Ondanks deze erkenning van buitenlandse ‘holebihuwelijken’ is van een eigen genderneutraal huwelijk nog geen sprake.

Holebirechten niet aan de orde


In de huidige verkiezingscampagne komen holebirechten helaas niet aan de orde. Wel heeft de DPJ de change-mantra van Obama overgenomen. De verwachting is dan ook dat een machtsverschuiving richting de DPJ een positieve uitwerking zal hebben op de Japanse holebi-emancipatiebeweging.
Er is niets mis met het overnemen van andermans succesverhalen. Japan is eerder zelfs meester hierin gebleken. Wellicht is vanaf zondag de tijd rijp voor het incorporeren van het Belgische genderneutrale huwelijksmodel?

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.