Mexicaanse vredeskaravaan trekt naar Washington

In augustus gaat een Mexicaanse vredeskaravaan op weg naar Washington om aandacht te vragen voor het geweld in Mexico. De demonstranten willen dat Obama een eind maakt aan de smokkel van Amerikaanse wapens naar Mexico.

De honderden deelnemers, die deze keer ook uit Amerikanen zullen bestaan, vertrekken op 12 augustus uit San Diego, om na 9400 kilometer via 25 Amerikaanse steden in Washington aan te komen, op 10 september. De organisatoren willen president Obama vragen om samen te werken met Mexico en zo een einde te maken aan het geweld.

Een van de hoofdthema’s van de campagne is de smokkel van Amerikaanse wapens naar Mexico. Die spelen een belangrijke rol in het drugsgeweld van de laatste jaren, waar al 70.000 mensen door zijn omgekomen en 10.000 door zijn verdwenen. Uit officiële cijfers blijkt dat 87 procent van de wapens die in Mexico in beslag worden genomen afkomstig zijn uit de VS, vooral uit Texas. Een deel wordt bewust doorgelaten door de autoriteiten om te worden gevolgd, om de wapensmokkel in kaart te brengen, maar een groot gedeelte daarvan raakt uit beeld.

De actie wordt geleid door de Mexicaanse Beweging voor Vrede met Gerechtigheid en Waardigheid, opgericht door de bekende dichter Javier Sicilia, nadat vorig jaar zijn zoon werd vermoord. Hij heeft in het afgelopen jaar al twee keer eerder een vredeskaravaan opgezet, een naar de Amerikaanse grens en een naar de Guatemalteekse grens. Dit is de eerste keer dat de stoet door de Verenigde Staten zal rijden. Daar zullen de activisten praten over wapensmokkel, maar ook over drugsbeleid, witwasbestrijding en de immigratiepolitiek.

“We willen elkaar ontmoeten als buren in een broederlijke, maar kritische dialoog, op zoek naar gerechtigheid”, zei Sicilia maandag op een persconferentie.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.