‘Vechten tot de dood voor Gbagbo’

De aanhangers van Laurent Gbagbo, verliezer van de Ivoriaanse presidentsverkiezingen, willen vechten tot de dood om hem aan de macht te houden. Dat bericht het persagentschap Reuters. Sinds de presidentsverkiezingen neemt het geweld in het West-Afrikaanse Ivoorkust toe.

Navi Pillay, Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, zei gisteren dat er de voorbije dagen in Ivoorkust meer dan 50 doden en meer dan 200 gewonden zijn gevallen. Ongeveer 5000 Ivorianen zijn gevlucht naar buurlanden. Pillay uitte haar bezorgdheid over de massale mensenrechtenschendingen die sinds de presidentsverkiezingen op 28 november in het land plaatsvonden. Het ziet er niet naar uit dat de rust snel zal terugkeren. ‘We zijn klaar om te sterven voor de strijd waar we in 2002 aan zijn begonnen’, zei Charles Blé Goudé, leider van de pro-Gbagbo jongerenbeweging Jeunes patriotes.

De politieke onrust in Ivoorkust duurt al tien jaar. Een mislukte staatsgreep leidde in 2002 tot een burgeroorlog die in 2003 eindigde. Toch heerst er nog steeds onverdeeldheid tussen het islamitische Noorden en het christelijke Zuiden. Er werden al herhaaldelijke pogingen ondernomen om de vrede te herstellen. De verkiezingen moesten al in 2005 plaatsvinden. Gbagbo, die in 2000 tot president werd verkozen, zorgde er echter voor dat die steeds werden uitgesteld.

Nu wil Gbagbo niet wijken voor zijn rivaal Alassane Ouattara. Ouattara won op 28 november nochtans de presidentsverkiezingen. Hij geniet de steun van de internationale gemeenschap. In Afrika hebben de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten en de Afrikaanse Unie Ouattara als president erkend.

Europese ban

Volgens Agence France Presse legde de Europese Unie Gbagbo en 18 medestanders vandaag het verbod op om het Europese grondgebied te betreden. Tegen woensdag moeten de Europese lidstaten die maatregel goedkeuren. Ook de Verenigde Staten dreigen met sancties.

Een VN-macht (UNOCI) gesteund door Franse militairen moet de burgers in Ivoorkust beschermen tegen het geweld. Eind vorige week eiste Gbagbo de onmiddellijke terugtrekking van die troepen. VN-Secretaris-Generaal Ban Ki-moon en Frankrijk reageerden daarop dat de militairen zullen blijven. Ban Ki-moon deelde ook mee dat hij mogelijke aanvallen op de VN-troepen als aanvallen op de internationale gemeenschap zal beschouwen. Het mandaat van de VN-vredesmacht duurt tot 31 december. Vandaag discussieert de VN-Veiligheidsraad over een nieuw mandaat.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.