VN en Haïti zoeken 76 miljoen euro

De VN hebben woensdag een oproep gedaan aan donoren om 76 miljoen euro te geven voor noodhulp aan Haïti. Vlaanderen heeft echter geen noodhulpbudget meer en de federale overheid heeft nog niet beslist hoeveel ze over heeft voor Haïti.
“Ik hoop dat de donoren deze oproep royaal beantwoorden om de overlevenden van deze verwoestende cyclonen te helpen,” verklaarde John Holmes, Secretaris-generaal humanitaire aangelegenheden bij de VN.Het geld is nodig om de overlevenden van de orkanen, die Haïti de voorbije drie weken troffen, gedurende zes maanden verder te helpen.

800 000 personen in dringende nood


Haïti is het armste land van het westelijke halfrond. Tachtig procent van de bevolking leeft onder de armoedegrens en een astronomische 54 procent leeft in extreme armoede.
Sinds 16 augustus hebben ook nog eens vier opeenvolgende orkanen het land getroffen. Op dit ogenblik hebben 800.000 personen dringende nood aan humanitaire hulp en aan hulp bij de wederopbouw. Meer dan 70.000 personen worden opgevangen in noodonderkomens, verspreid over het hele land. Dit gebeurt in scholen en kerken, die elk onderdak moeten bieden aan honderden families.
Het officiële dodental stond op 9 september op 328. Er zijn 37 personen vermist en er zijn 136 gewonden. Duizenden huizen zijn verwoest of beschadigd. Ook de landbouw heeft zwaar geleden. De hele oogst van het huidige seizoen is verloren gegaan of zeer zwaar beschadigd. Dit terwijl tweederde van de Haïtianen afhangt van de landbouw.
Vandaar dat de belangrijkste schijf van de 76 miljoen euro die door de VN gevraagd wordt, bedoeld is voor voedsel (24 miljoen). Andere grote posten zijn wederopbouw (13,5 miljoen) en logistieke ondersteuning (13 miljoen).
Canada heeft al aangekondigd een bijkomende bijdrage te doen van 5,6 miljoen Canadese dollar (3,7 miljoen euro) en Frankrijk heeft ook al vier miljoen euro uitgetrokken om het getroffen land te helpen.
De Secretaris-generaal van de Internationale Organisatie van de Francofonie (OIF), Abdou Diouf, heeft een oproep gedaan aan de (wereldwijde) Franstalige gemeenschap om “de Haïtiaanse bevolking massaal te hulp te komen”.
“De Vlaamse overheid kan niet ingaan op de vraag van de VN omwille van budgettaire redenen. Het noodhulpbudget voor 2008 is bijna uitgeput,” klinkt het op het kabinet van Vlaams minister Geert Bourgeois.
“De Belgische overheid heeft een miljoen euro vrijgemaakt voor Haïti en de andere [getroffen] landen in de regio. Hoe het geld wordt verdeeld, is nog niet beslist,” zegt adjunct-woordvoerder Buitenlandse Zaken François Delhaye. Hij voegt er wel aan toe “dat het belangrijkste gedeelte voor Haïti is bedoeld”.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.