Dossier Eerlijke kleren

Duurzaam. Circulair. Fair Fashion. Aan modewoorden geen gebrek om de huidige trends op vlak van ecologisch en ethisch verantwoorde kleerkasten te beschrijven. Naar aanleiding van de tweede verjaardag van Rana Plaza (24 april 2013, instorting van een gebouw vol textielarbeiders aan het werk in Bangladesh) concentreert MO* zich op de arbeidsomstandigheden in de textielsector.

Is er twee jaar na deze industriële ramp eigenlijk iets veranderd? Zijn de textielfabrieken in Bangladesh de enige plaatsen waar uitbuiting zo massaal voorkomt? Kan je als consument het verschil maken – en moet dat? Schuiven andere stakeholders de verantwoordelijkheid nog steeds door naar elkaar? En is duurzaam consumeren geen contradictio in terminis?

ma 02/11
© Gie Goris/MO*
Het Belgische middenveld zet dit jaar sterk in op sociale bescherming. De instorting van Rana Plaza maakte pijnlijk duidelijk dat textielarbeid(st)ers een betere sociale bescherming moeten krijgen. In deze MO*paper bekijken we de werking van de mechanismen die na de ramp in het leven geroepen zijn. Zijn ze verregaand genoeg om effectief een internationale weerslag te kunnen hebben? En welke tekortkomingen blijven de kop opsteken, zowel in de structuren zelf als in de mentaliteit van de kledingmerken, de consumenten en de sector in zijn geheel?
vr 12/06
© Hasan Ashraf
30 miljoen dollar. Dat is het minimumbedrag dat volgens internationale richtlijnen aan de overlevenden en nabestaanden van Rana Plaza toebehoort. Na meer dan twee jaar wachten, liepen maandag de laatste miljoenen binnen in het Rana Plaza Compensatiefonds. En dat hebben de slachtoffers aan niemand minder dan Angela Merkel te danken. ‘De Belgische regering zou hier beter een voorbeeld aan nemen’, zegt Sara Ceustermans van de Schone Klerencampagne.
za 25/04
CC Stadslab2050/Fille Roelants Photography
‘Modeontwerpers zijn van nature geen kuddedieren. Per definitie dagen zij het systeem uit.’ Hoofd van het Centrum voor Duurzame Mode Dilys Williams steekt het niet onder stoelen of banken dat haar collega-ontwerpers veel macht in handen hebben. ‘Maar er is werk aan de winkel. De huidige alternatieven zijn niet genoeg.’
vr 24/04
CC Stadslab2050/Fille Roelants Photography
Dag op dag twee jaar geleden stortte in Bangladesh de Rana Plaza-fabriek in. Het dodental liep op tot 1138 personen, een cijfer dat niemand onberoerd laat – al zeker de mondiale modeliefhebber niet. Vandaag loopt ook de tweede internationale campagne van Fashion Revolution af. Dergelijke acties zetten vooral in op het mobiliseren van consumenten. Maar zijn zij wel aan zet?
di 21/04
Fahad Faisal (cc by-sa 3.0)
‘Een leefbaar loon is niet hetzelfde als een minimumloon’, zegt  Bart Holvoet van de ngo Wereldsolidariteit. ‘Leefbaar betekent: wat nodig is om menswaardig te leven. Hoeveel dat is, wordt berekend door een netwerk van vakbonden en arbeidsactivisten.’
di 21/04
© 2014 Samer Muscati/Human Rights Watch
Niet enkel in Bangladesh heeft de textielsector een kwalijke reputatie. Elders ter wereld worden arbeidsrechten evenzeer geschonden in de race naar de bodem die kledingfabrikanten voeren. In Zuidoost-Azië, Afrika en Centraal-Amerika maar ook dichter bij huis zijn textielarbeiders niet noodzakelijk beter af.
ma 20/04
© Awaaz Foundation
Eind deze week, op 24 april, zal het exact twee jaar geleden zijn dat in Bangladesh Rana Plaza instortte, een fabriekscomplex dat symbool staat voor miljoenen uitgebuite textielarbeiders. De maatregelen die sindsdien van kracht zijn, leggen de nadruk op veiligheid en schuiven veel schuld in de schoenen van de Bengalese overheid. ‘Er zijn twee kanten aan dit verhaal,’ vindt antropoloog Hasan Ashraf, ‘en één ervan wordt schromelijk onderbelicht.’