Dossier Ggo's in Europa

Europa is terughoudend met gentechnologie. Althans, het was dat voor lange tijd.

Onder druk van EU-VS vrijhandelsverdrag TTIP komen ondertussen nieuwe ggo’s de EU binnen. Ook hervormt de Commissie-Juncker de wetgeving. Het zou volgens critici de status quo doorbreken, en goedkeuring van ggo’s een zaak van de wetenschap maken. Maar hoe zuiver is het wetenschappelijk debat?

En hoe onafhankelijk zijn de experten van voedselagentschap EFSA, die waken over de veiligheid van ggo’s? MO* kwam tot opmerkelijke antwoorden.

za 04/07
HCC (CC BY-NC-ND 2.0)
De ontwikkelingen in de biotechnologie gaan snel. Futuristische toepassingen als ‘cisgenese’, ‘reverse breeding’ en ‘agro-infiltration’ liggen klaar op de plank. Maar hoe moet de EU deze nieuwe technieken reguleren? De industrie heeft wel ideeën, en voert een geruisloze lobby.
wo 01/07
Nathan Meijer (CC BY-NC-ND 2.0)
Over ggo’s lijkt een consensus te zijn ontstaan. ‘Niet per se’ minder veilig dan conventionele gewassen, stellen gerespecteerde academische instituties. Kritische wetenschappers wijzen op onzekerheden. En op de schimmige tactieken van de biotech-industrie.
di 30/06
AIDSVaccine (CC BY-NC-ND 2.0)
Het Europese Agentschap voor Voedselveiligheid moet onder andere de veiligheid van ggo’s controleren. Wetenschappelijke medewerkers blijken echter banden te hebben met bedrijven die winst halen uit ggo’s. Dat verontrust, zeker nu het Agentschap onder Juncker veel meer invloed krijgt.
ma 29/06
David Dennis (CC BY-SA 2.0)
De recente Europese goedkeuring van nieuwe ggo’s zou niets met het EU-VS-vrijhandelsverdrag te maken hebben. Documenten van de Europese Commissie vertellen echter een ander verhaal. ‘Europa heeft de VS haar goodwill willen tonen.’