Dossier Ontwikkeling moet anders

Ontwikkeling is een ingewikkeld en ongrijpbaar proces. Tussen 2000 en 2015 werd er internationaal sterk ingezet op de Millenniumdoelen. Met succes, zeggen velen. Maar de wereld is intussen diepgaand veranderd en dus moeten ook ontwikkeling en samenwerking fundamenteel anders. Zorgen de aangekondigde Duurzame Ontwikkelingsdoelen daarvoor? Biedt de keuze voor fragiele staten of voor meetbare resultaten kansen?

di 07/04
Simon Blackley (CC BY-ND 2.0)
Alexander De Croo, minister van Ontwikkelingssamenwerking, stelt een ‘geïntegreerde aanpak’ voor in zijn beleidsbrief ontwikkelingssamenwerking waarin alle Belgische actoren in een partnerland samen moeten werken. Dit lijkt de eigen rol van de civiele maatschappij te miskennen, en is daarom af te wijzen. Maar het biedt onze ngo’s ook de kans om meer ‘motor van maatschappelijke verandering’ te worden. Aldus Marcus Leroy, expert op het vlak van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking.
za 04/04
(C) Willemjan Vandenplas
‘Cynisme kunnen we ons binnen ontwikkelingssamenwerking niet veroorloven’, zegt Amina Mohammed. Binnen de VN is zij dé topverantwoordelijke voor de Duurzame Ontwikkelingsdoelen. ‘Je kan een zwangere moeder toch niet vertellen dat haar ongeboren kind geen kans maakt op een goed leven?’
vr 03/04
hdtpcar (cc by-sa 2.0)
Meten is weten, ook in het ontwikkelingsdenken. Ngo’s roepen hun overheden ter verantwoording wanneer ze niet de beloofde 0,7 % van het bnp aan ontwikkelingshulp besteden. ‘Die 0,7 % is een fetisj. Niet het geld is het probleem, wel de manier waarop ontwikkeling gebeurt.’ Een gesprek met David Booth.
wo 01/04
andré thiel (CC BY-NC-SA 2.0)
De bilaterale Belgische Ontwikkelingssamenwerking wil zich de komende jaren meer gaan richten op “fragiele staten”: landen waar de overheid afwezig is, zwak of althans niet voor haar burgers kan zorgen. ‘Het is dapper om te gaan waar anderen weg willen’, zegt Thijs Van Laer van 11.11.11., de koepel van Vlaamse ontwikkelingsorganisaties. ‘Zeker omdat fragiele staten vaak donor orphans zijn. Maar dat houdt ook risico’s in’.
di 31/03
sandeepachetan.com travel photography (CC BY-NC-ND 2.0)
Eind september verzamelen wereldleiders in New York om een nieuw, mondiaal ontwikkelingsproject te lanceren. De Duurzame Ontwikkelingsdoelen zijn 17 doelen en 169 subdoelen die de wereld naar een duurzame ontwikkeling moeten stuwen. Grote vraag is wat deze mooie woorden op het terrein zullen betekenen.
ma 30/03
枫彩 (CC BY 2.5 cn)
Als alles goed gaat, zullen de VN-lidstaten in september 2015 de Duurzame Ontwikkelingsdoelen aanvaarden. Het gaat om een uitgewerkte agenda van hoe we de wereld socialer, welvarender en duurzamer kunnen maken – het huiswerk van de wereld met andere woorden. Hoe kwamen de doelen tot stand en wat houden ze in?