Dossier Verkiezingen Nigeria

Nigeria trekt op zaterdag 28 maart naar de stembus. Althans, dat is de bedoeling. Op Valentijnsdag had het West-Afrikaanse land al een nieuwe president moeten kiezen, maar die vlieger ging toen niet op. ‘Boko Haram moest eerst bestreden worden’, liet de regering van zittend president Goodluck Ebele Jonathan weten.
Nu zaterdag werd de nieuwe D-Day, maar tegenstanders van de president vrezen opnieuw uitstel. Of hevig geweld als GEJ herkozen wordt. Wat te denken over deze heikele stembusslag, uitgerekend in Afrika’s grootste economie en volkrijkste land?
Foto: © Reuters

ma 30/03
© Stefaan Anrys
Al weert men bedelaars, venters en motortaxi’s uit het straatbeeld, toch zitten rijk en arm in Nigeria heel dicht tegen elkaar aan. MO* ging kijken bij de area boys in Lagos, de straatracers in Abuja en dook een kerk binnen in Port Harcourt. Rijke en arme jongeren: een gedwongen samenlevingscontract, doortrokken van afkeer en verlangen, angst en medeplichtigheid.
zo 29/03
© Stefaan Anrys
Zaterdag gingen de Nigerianen naar de stembus. Nigeria is Afrika’s grootste economie en het volkrijkste land van heel Afrika. De West-Afrikaanse reus kampt echter met groeiende ongelijkheid en corruptie. Hoe banen jongeren zich een weg in het land van ‘man no man’?
za 28/03
Heinrich-Böll-Stiftung (CC BY-SA 2.0)
Verkiezingen in Nigeria zijn oorlog. Niet alleen in het Noordoosten waar de gemediatiseerde terreuraanslagen van Boko Haram al sinds 2011 de bevolking terroriseren, maar ook elders in het West-Afrikaanse land. De hoop op de eerste verkiezingen zonder onstabiliteit en bloedvergieten achteraf leeft de laatste jaren vooral onder de mensen van de zogenaamde Middle Belt waar Moslims en Christenen op gespannen voet door elkaar leven.
vr 27/03
© Stefaan Anrys
Aanstaande zaterdag trekken de Nigerianen normaliter naar het kieshokje om hun stem uit te brengen voor een nieuwe president. Die stembusgang had in feite al moeten plaatsvinden, midden februari. Ze werden echter uitgesteld om de strijd tegen Boko Haram in het noordoosten verder op te voeren. MO* blikt vooruit naar zaterdag 28 maart, de nieuwe D-Day voor Nigeria.
do 26/03
© UNRIC/Sarah Vandoorne
Mensenrechtenactiviste Hafsat Abiola steekt haar mening over de opkomende verkiezingen in Nigeria niet onder stoelen of banken. ‘Het nakende verlies van president Jonathan zal een teken zijn dat het volk eenheid wil, geen tweedrachtzaaiers.’ De huidige verkiezingen in Nigeria waren uitgesteld tot komend weekend. Vraag is of ze daadwerkelijk zullen plaatsvinden.