Dossier Vrouwen aan de macht

Dat vrouwen nog op veel vlakken moeten vechten voor gelijke rechten is duidelijk. MO* wil daarin verder gaan dan wat trending is op sociale media en focust met dit dossier op de rol die vrouwen in de politiek hebben. Verkozen vrouwen uit alle windstreken vertellen over hun strijd en hun verwezenlijkingen.

vr 27/10
© Thomson Reuters Foundation
Als eerste vrouwelijke burgemeester van de Boliviaanse stad El Alto, de op een na grootste stad van Bolivia, moet Soledad Chapeton opboksen tegen een cultuur van machismo, corruptie en vriendjespolitiek.
vr 27/10
© Thomson Reuters
‘Ik noem haar de Iron Lady’, zegt een mannelijke collega van de Jordaanse advocate en parlementslid  Wafa Bani Mustafa. Die leidt een informeel gesprek met een aantal mannelijke parlementsleden voor de start van een zitting in het Jordaans parlement.
do 26/10
© Thomson Reuters
Nnenna Elendu-Ukeje, de eerste dochter van een piloot uit de staat Abia in het zuidoosten van Nigeria, kreeg nooit te maken met vooroordelen tegenover vrouwen. Tot ze 10 jaar geleden in de politiek stapte.
do 26/10
© Thomson Reuters
Aida Kasymalieva, het jongste, vrouwelijke parlementslid van Kirgizië was verbijsterd toen haar mannelijke collega’s het parlement verlieten toen ze zich uitsprak over vrouwenproblemen in een land waar huiselijk geweld, kindhuwelijken en bruidsontvoeringen schering en inslag zijn.
wo 25/10
© Thomson Reuters Foundation/Himanshu Sharma
Wanneer de zon begint onder te gaan in het dorp Soda in West-India wandelt Chhavi Rajawat door de stoffige straten en stopt ze om te babbelen met de inwoners die haar vanuit de houten deuropeningen van hun huizen komen begroeten.
wo 25/10
© Thomson Reuters Foundation
Toen Peris Tobiko achttien werd, was ze haar analfabete vader al drie keer te slim af en ontsnapte ze aan zijn plannen om haar uit te huwelijken. Na deze ervaringen besloot ze dat ze zelf de leiding moest nemen om andere Masai meisjes in Kenia te beschermen tegen deze schadelijke tradities.
di 24/10
© Thomson Reuters
Geweld en ”old boys networks” snoeren vrouwen de mond in de politiek, maar ten koste van wat?