Dossier: 

De 5 opinies die 2015 weten te vatten

Opiniemakers groot en klein kunnen bij MO* terecht met stukken die tegen de stroom ingaan. Deze vijf opiniestukken weten enkele gebeurtenissen van het afgelopen jaar perfect te vatten.

1. De terroristen van morgen, #Suis-JeCharlie?

© Stefan Wermuth/Reuters

‘Mensen die als beesten worden afgemaakt om een politiek statement te maken: het gebeurt elke dag, maar als het in “onze” straten gebeurt gaan er rillingen door ons lijf.’

België, Canada, Australië, en nu Frankrijk. Mensen die als beesten worden afgemaakt om een politiek statement te maken: het gebeurt elke dag, maar als het in “onze” straten gebeurt gaan er rillingen door ons lijf. Net zoals onze magen omkeren bij het zien van een Syrische of Israëlische bom op dichtbevolkte burgerwijken. Het komt terug, recht in onze gezichten. Het is op deze momenten dat we waakzaam moeten zijn, in de eerste plaats voor de haat in ons eigen hart.

2. Waarom 2000 doden door Boko Haram geen nieuws zijn

© AFP

Baga is de #CharlieHebdo van Nigeria.

Tweeduizend doden bij één slachtpartij volstaan blijkbaar niet om de terreur in het noorden van Nigeria op de internationale agenda te krijgen. Rond de tijd dat in Frankrijk redactieleden vanCharlie Hebdo werden neergekogeld, sijpelden berichten door dat op enkele uren vliegen van Parijs honderden misschien wel duizenden Nigerianen gedood waren door Boko Haram.

3. ‘Kompany, ga je voetballen op kadavers?’

Erik Drost (CC BY 2.0)

‘Wat nodig is, zijn charismatische spelers van absoluut topniveau met een aangeboren talent voor leiderschap en een instinct voor rechtvaardigheid die opstaan en de voetbalwereld een geweten schoppen.’

Geachte heer Kompany, beste Vincent. Ik schrijf je deze open brief niet enkel omdat je de kapitein bent van ons nationale elftal. Naast een uitstekend voetballer ben je immers ook een charismatisch publiek figuur en een geëngageerd filantroop. Je gouden voeten hebben je een grote verantwoordelijkheid gebracht: wat je zegt en doet echoot in tienerharten van Manchester tot Molenbeek. Vince the Prince.

4. Parijs-Molenbeek heen en terug

Lieven Soete (CC by-nc-sa 2.0)

Molenbeekse jongeren tijdens de Zinnekesparade. ‘Het is verkeerd van Molenbeek af te schilderen als een bastion van de Jihadi-terroristen.’

Het toeval wil dat ik in Parijs werk en in Molenbeek woon. Elke week pendel ik twee à drie dagen naar Parijs om sociologie te doceren op de universiteit en wetenschappelijk onderzoek te coördineren. Sinds enige tijd huur ik ook een kleine studio in het 11de arrondissement. Ongeveer op gelijke afstand van de Bataclan en de schietpartij in de rue de Charonne. Gelukkig zit ik meestal donderdagavond op een terrasje en vrijdag was ik op de terugweg. 

5. Open brief aan Salah Abdeslam, de meest gezochte ex-herbergier van Europa

Public Domain

‘Waren het de video’s waarop het lijden van de gebombardeerde Arabische bevolking werd getoond die je het gevoel gaven dat je iets mocht terugdoen?’

Dag Salah, Jij kent me niet en ik ken jou feitelijk ook niet, behalve van televisie. Ik stel vast dat je intussen publieke vijand nummer een bent in ons land en in heel Europa, en dat Brussel dagenlang plat werd gelegd voor jou. Als ik voor de zoveelste keer je foto zie verschijnen op televisie, vraag ik me wel eens af wat er nu in dat hoofd van jou om gaat. Kan je eigenlijk nog wel helder denken?

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2819   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Hoofdredacteur MO*

    Jago Kosolosky (°1991) staat sinds 1 augustus 2020 aan het hoofd van MO* en MO.be. Hij volgde Gie Goris op, hoofdredacteur van MO* van bij het ontstaan van de publicatie in 2003.