Dit zijn veertien Belgische duurzame projecten die iedereen moet kennen

Eén van de onderstaande organisaties wint op 5 oktober de Grote Prijs voor Toekomstige Generaties. Een tweede organisatie wint de publieksprijs. Je kan nu online stemmen, en jouw drie favoriete finalisten een duwtje in de rug geven.

  • Equipe Integrada (CC BY-NC-ND 2.0) Eén van de onderstaande organisaties wint op 5 oktober de Grote Prijs voor Toekomstige Generaties. Equipe Integrada (CC BY-NC-ND 2.0)

De Grote Prijs voor Toekomstige Generaties heeft per provincie één of twee beloftevolle en duurzame initiatieven geselecteerd. Niet enkel om hen in de bloemetjes te zetten, maar ook om een breder publiek de kans te geven hen te ontdekken.

De initiatieven kunnen werkelijk van alles zijn, gaande van muziekclub 4AD dat een bos plant om het eerste klimaatneutrale kunstenhuis in België te worden tot overheidsproject Gent en Garde dat samenwerkt met restaurants en supermarkten om de voedselafvalberg te verkleinen. Ieder initiatief maakte een introductiefilmpje, bekijk ze om meer te weten te komen!

1. Hondenasiel Beestig Onderwijs (Vlaams-Brabant)

Bij vzw Beestig Onderwijs wordt gewerkt met jongeren die uit school gevallen zijn of dit dreigen te doen. Zij krijgen een alternatief om toch ‘levensecht’ te leren door mee te werken in alle onderdelen van een hondenasiel.

2. De Ringland dynamiek (Antwerpen)

Ringland is het land dat zou ontstaan door de Antwerpse Ring te overkappen. Het is ook de naam van een burgerbeweging die een oplossing voorstelt voor de verkeersproblematiek aan de Antwerpse ring dat bovendien positieve effecten zou hebben voor de volksgezondheid, voor meer ruimte in de stad zou zorgen en financieel haalbaar is.

3. Groenbeheerbedrijf Talea (Limburg)

Talea ontwerpt, creëert en onderhoudt bedrijfstuinen op een ecologische manier. Het werd opgericht door het sociale economiebedrijf De Winning, met de bedoeling om mensen uit kansengroepen te laten doorstromen naar de reguliere sector.

4. Voedselstrategie Gent en Garde (Oost-Vlaanderen)

Gent en Garde is de voedselstrategie waarmee stad Gent het voedselsysteem lokaler en duurzamer wilt maken, van productie tot consumptie en overschot. Ze willen hiermee het gedrag van burgers beïnvloeden, zonder dit te verplichten. Twee van hun meest succesvolle projecten zijn het Resto Restje en Donderdag Veggiedag.

5. Wedstrijd Duurzaam Passief (Brussel)

Met de wedstrijd ‘Duurzaam Passief’ van CDR Construction/BRC Bouw krijgen leerlingen bouw en studenten architectuur de kans om samen een duurzaam, modulair en transporteerbaar paviljoen te ontwerpen en bouwen.

6. Muziekclub 4 AD plant een bos (West-Vlaanderen)

Muziekclub 4 AD van Diksmuide wil het eerste Belgische klimaatneutrale kunstenhuis zijn door een bos te planten dat hun impact op het klimaat 100% compenseert.

7. Chant des Cailles (Brussel)

Chant des Cailles gebruikt een weide van ruim twee hectare voor een diversiteit aan projecten zoals biologische groenteteling, het houden van schapen en het onderhouden van een gemeenschappelijke tuin door wijkbewoners. Zo bevorderen ze de sociale cohesie in de wijk.

8. Tweedehandswinkel La Fol’Fouille (Waals-Brabant)

De tweedehandswinkel La Fol’Fouille geeft gedoneerde spullen een nieuw leven en verkoopt ze aan goedkope prijzen. De opbrengsten worden geïnvesteerd in hun moederbedrijf, L’Eglantier, een vereniging die vrouwen in moeilijkheden opvangt en begeleidt.

9. Le Moulin de Hollange (Luxemburg)

Artisanale maalderij-bakkerij Moulin de Hollange is gespecialiseerd in speltbloem en –brood zonder additieven. De oprichter, Dominique Delacroix, deelt zijn kunde met laag- en ongeschoolden en ambachtelijke bakkers in opleiding. Het bedrijf  incorporeert een ecologische insteek in verschillende aspecten van haar dagelijkse werking.

10. Silly: le réseau Cittaslow (Henegouwen)

Opzullik (Silly) besloot om zich als gemeente te voegen bij de international Cittaslow-beweging. Het doel van Cittaslow is om de filosofie van Slow Food te stimuleren bij lokale besturen, om zo bij te dragen aan de levenskwaliteit van burgers.

11. Voeding van D’Ici (Namen)

D’ici is een productencoöperatie voor duurzame voeding, die het aankopen van lokale voedingsproducten wil aanmoedigen. Ze maken dit onder andere concreet door de uitbating van hun eigen supermarkt, restaurant en boekenwinkel.

12. Medisch-pedagogisch instituut ‘La Providence’ (Luxemburg)

IMP ‘La Providence’biedt residentiële opvang aan kinderen en jongeren van 3 tot 21 jaar met gedragsstoornissen of mentale problemen. Duurzaamheid heeft een belangrijke plaats in de werking van de instelling, en dit wordt doorgegeven aan zowel de kinderen als de werknemers. 

13. De boeren van Agribio (Namen)

Agribio werd in 2000 opgericht door zes Waalse producenten, om zelf hun geproduceerde graan te bewerken en verkopen voor een eerlijke prijs. Ze werken niet met tussenpersonen, want ze verkopen een product dat rechtstreeks door bakkers gebruikt kan worden. Dit zijn slechts een paar van de dingen die de werkwijze van de Agribio bakkers uitzonderlijk maken.

14. COFcube (Luik)

Het bedrijf COF lanceerde de COFcube: oude containers getransformeerd tot bewoonbare vestigingen. De cubes zijn energiezuinig, milieuvriendelijk en bovendien aangenaam om in te vertoeven. Ze werden gebouwd door stagiairs, werkzoekenden en opleiders.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift