WMO spreekt van mogelijk de krachtigste en langstdurende storm ooit

Minstens honderd doden bij terugkeer van recordcycloon Freddy in Afrika

© NASA

Sattelietbeeld van storm Freddy op 12 maart. Freddy is niet alleen een van de zwaarste stormen ooit, maar mogelijk ook de langstdurende.

Tropische cycloon Freddy, die al weken aanhoudt, is voor de tweede keer aan land gegaan in Zuidelijk Afrika. Overstromingen en modderstromen hebben daarbij minstens honderd doden geëist in Mozambique en Malawi.

Storm Freddy is niet alleen een van de zwaarste stormen ooit, maar mogelijk ook de langstdurende. De storm kwam eind februari al voor het eerst aan land in Madagaskar en deed dat dit weekend voor een tweede keer.

Ook in Mozambique veroorzaakte de storm zaterdag grootschalige overstromingen en schade, vooral in de havenstad Quelimane. De volledige schade is nog niet duidelijk, omdat grote delen van het land nog afgesneden zijn van de buitenwereld.

Gevreesd wordt dat overstromingen de verspreiding van cholera nog verder in de hand zullen werken.

Vervolgens verschoof de storm naar buurland Malawi, met zware regenval en modderstromen. De overheid spreekt er van minstens 99 doden. Vooral Blantyre, het commerciële hart van het land, is zwaar getroffen.

De storm heeft in totaal al minstens 136 slachtoffers gemaakt in Mozambique, Malawi en Madagaskar. Mozambique kreeg in een maand tijd evenveel regen te verwerken als in een gemiddeld jaar.

Recordstorm in geteisterde regio

De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) spreekt van mogelijk de krachtigste en langstdurende storm ooit. Freddy ontstond al op 6 februari tussen Australië en Indonesië legde al meer dan achtduizend kilometer af richting Afrika. Maar liefst zeven keer groeide de storm weer aan, een record, waarvan twee keer tot een categorie 5-storm.

Die recordstorm treft een regio die al kreunt onder een cholera-epidemie. In Malawi eiste cholera al meer dan duidend doden, met name in de stad Blantyre die nu getroffen is door de storm. Gevreesd wordt dat overstromingen de verspreiding van de ziekte nog verder in de hand zullen werken.

Ook in Mozambique wordt gevreesd voor een snelle opmars van de ziekte. Het land was net gestart met de vaccinatie van 720.000 mensen om de epidemie in te dijken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.