Omstreden pesticiden zijn ook nefast voor vogels

Nieuws

Omstreden pesticiden zijn ook nefast voor vogels

Omstreden pesticiden zijn ook nefast voor vogels
Omstreden pesticiden zijn ook nefast voor vogels

12 juli 2014

Neonicotinoïden, de meest gebruikte pesticiden wereldwijd, zijn niet alleen mee verantwoordelijk voor massale bijensterfte. Ze blijken nu ook schadelijk te zijn voor vogels.

Vogelpopulaties gaan het sterkst achteruit in gebieden met sterke vervuiling door neonicotinoïden. Vooral onder zwaluwen, mussen en spreeuwen houden de pesticiden lelijk huis, schrijft het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Nature deze week.

Nederlands onderzoek

Dat pesticiden insecten doden heeft grote gevolgen voor vogels. De insecten “vormen een substantieel onderdeel van het voedsel van veel vogelsoorten tijdens het broedseizoen en zijn noodzakelijk om jongen groot te brengen”, zeggen de Nederlandse onderzoekers.

De onderzoekers gingen de effecten na van imidaclopride, de meest gebruikte neonicotinoïde, op verschillende plaatsen in Nederland. In zones waar meer imidaclopride in het water wordt gemeten, gingen de vogelpopulaties aanzienlijk sterker achteruit. De achteruitgang begon ook pas in het midden van de jaren 1990, toen Nederlandse landbouwers imidaclopride gingen gebruiken.

“Met imidaclopride-concentraties van meer dan 20 nanogram per liter, gaan vogelpopulaties met gemiddeld 3,5 procent per jaar achteruit”, stellen de onderzoekers. Ze vrezen dat de negatieve impact van neonicotinoïden op het milieu nog groter is dan gedacht.

Honingbijen

De neonicotinoïden komen al enkele jaren op negatieve wijze in het nieuws. Vorig jaar stelde het Europese agentschap voor Voedselveiligheid EFSA dat ze schadelijk zijn voor honingbijen.

Vrijwel overal ter wereld achteruit boeren die achteruit. Volgens het EFSA blijven schadelijke residu’s achter in de pollen en de nectar van de planten die ermee behandeld worden.

In december waarschuwde datzelfde agentschap dat neonicotinoïden de ontwikkeling van de hersenen bij ongeboren baby’s in het gedrang brengen.

Neonicotinoïden, zo genoemd vanwege van hun verwantschap met nicotine, zijn neurotoxines die het zenuwstelsel aanvallen. Het zijn de meest gebruikte pesticiden ter wereld.

In de Europese Unie geldt een tijdelijk moratorium op het gebruik van neonicotinoïden.