Lee Bosher (CC BY-NC 2.0 DEED)
Nieuws

Panama evacueert eilandbewoners wegens stijgende zeespiegel

Panama heeft alle bewoners van een laaggelegen eiland geëvacueerd naar het vasteland, waar ze nieuwe huizen krijgen. Het zijn de eerste officiële klimaatvluchtelingen van het land.
© Knut-Erik Helle / Flickr (CC BY-NC 2.0)
Wereldblog

Het Ecosociaal Verbond van het Zuiden daagt Green Deals uit Europa en de VS uit

We willen geen doemdenkers zijn, maar het klimaat is ontregeld, ecosystemen zijn vernietigd en veel mensen hebben geen toegang tot voldoende voedsel en energie, schrijft Moritz Tenthoff, die in Colombia werkt voor Broederlijk Delen. Hij wijst op twee recente lichtpuntjes uit Latijns-Amerika.
Queeste / Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0 DEED)
Nieuws

Natuurherstel rendeert: 1 euro levert er 8 op voor de samenleving

Investeren in natuurherstel levert een veelvoud op, blijkt uit onderzoek van het VITO in opdracht van WWF en Natuurpunt. Het bracht de kosten en baten in kaart voor het natuurgebied Demerbroeken in Vlaams-Brabant. Elke euro aan natuurherstel blijkt er 8 op te leveren aan de maatschappij.  
Ben Wicks / Unsplash
Opinie

‘Kinderen ontbreken in deze verkiezingscampagne’

De verkiezingscampagne is in volle gang, maar kinderrechten krijgen te weinig aandacht, vindt Christèle Devos van UNICEF België. De urgentie is nochtans groot en er zijn genoeg belangrijke thema’s die kunnen worden aangesneden, zoals kinderarmoede, participatie en internationale solidariteit.
Orlando Milesi/IPS
Reportage

De ware prijs van onze toast avocado: de voedselzekerheid in Chili

Terwijl wij smullen van avocado’s gaan steeds meer kleine boeren in Chili over de kop. De droogte mag dan hun land verdorren, het economische beleid maakt irrigeren onbetaalbaar. ‘De kern van het probleem is niet een gebrek aan water, maar de ongelijkheid.’
Eric Miller/ World Bank (CC BY-NC-ND 2.0 DEED)
Nieuws

Waterschaarste doemt wereldwijd op

De combinatie van de klimaatverandering en bevolkingsgroei creëert toenemende waterschaarste in de wereld, blijkt uit modellen van de Universiteit van Utrecht. Tegen eind deze eeuw kunnen watertekorten twee op de drie wereldbewoners treffen.
CC0
Commentaar

‘Ons politieke mediasysteem werkt giftige en vuile woorden in de hand’

Blijkbaar kunnen politici die elkaar voor de camera frontaal aanvallen tóch gewoon met elkaar praten, stelde John Vandaele recent vast tijdens een politiek justitiedebat. 'Het "theater" blijkt sterk te bepalen of dat kan, maar daarmee ondermijnt de politiek het vertrouwen van de burger.'
California Sea Grant / Camille Pagniello (CC BY 2.0 DEED)
Nieuws

Zeewieren blijken kampioen CO2-opslag

Zeewieren blijken de absolute toppers als het aankomt op de opslag van CO2 in oceanen. Onderzoek in het vakblad Nature stelt dat ze elk jaar 56 miljoen ton koolstof transporteren naar grote diepte in de oceaan.
Unsplash
Nieuws

In halve eeuw 80% van de zalmen en palingen verdwenen uit onze rivieren

Migrerende zoetwatervissen zoals zalm en paling staan wereldwijd onder druk: in vijftig jaar tijd zijn ze meer dan 80 procent afgenomen. Dat is slecht nieuws voor de gezondheid van rivieren en vormt een bedreiging voor de voedselzekerheid van miljoenen mensen, zeggen natuurorganisaties. 
© Konstantinos Tsanakas
Column

Laat ons de kindjes die er al zijn veilig houden, hier én daar

MO*columniste Fei Lauw denkt na over kinderrechten en het selectieve politieke en maatschappelijke respect ervoor. 'Niets in deze hypergeconnecteerde, moderne wereld is nog veraf. Het trauma van kinderen in conflictgebieden bepaalt mee onze toekomst in de geglobaliseerde samenleving.'
Ivago / Picasa
Nieuws

Driekwart van Europese kleren belandt in de vuilnisbak

De gemiddelde Europeaan gooit jaarlijks 16 kg aan kleren weg. Driekwart daarvan belandt zomaar in de vuilnisbak. Vanaf volgend jaar zijn EU-lidstaten verplicht om textielafval te sorteren. België, Luxemburg en Nederland gaan kwistig om met textiel, maar zijn wel de beste inzamelaars van kledij.
Trinn Suwannapha / World Bank (CC BY-NC-ND 2.0 DEED)
Nieuws

WHO slaat alarm: soa’s wereldwijd in opmars

Seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) zoals hiv, hepatitis en syfilis nemen in veel regio’s in de wereld nog steeds toe. De wereld wilde het aantal soa’s tegen 2030 drastisch inperken, maar die doelstelling komt volgens de laatste cijfers van de WHO behoorlijk in het gedrang.

Pagina's

Met de steun van

 2797  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.