Eric Miller/ World Bank (CC BY-NC-ND 2.0 DEED)
Nieuws

Waterschaarste doemt wereldwijd op

De combinatie van de klimaatverandering en bevolkingsgroei creëert toenemende waterschaarste in de wereld, blijkt uit modellen van de Universiteit van Utrecht. Tegen eind deze eeuw kunnen watertekorten twee op de drie wereldbewoners treffen.
Trinn Suwannapha / World Bank (CC BY-NC-ND 2.0 DEED)
Nieuws

WHO slaat alarm: soa’s wereldwijd in opmars

Seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) zoals hiv, hepatitis en syfilis nemen in veel regio’s in de wereld nog steeds toe. De wereld wilde het aantal soa’s tegen 2030 drastisch inperken, maar die doelstelling komt volgens de laatste cijfers van de WHO behoorlijk in het gedrang.
Alisdare Hickson (CC BY-SA 2.0)
Opinie

‘Is België eindelijk klaar om actie te ondernemen tegen Oeganda's brutale anti-homowet?’

Oegandees activist Frank Mugisha richt zich tot premier De Croo en minister van Ontwikkelingssamenwerking Gennez in de nasleep van de 'anti-homoseksualiteitswet' die vorig jaar in zijn land werd goedgekeurd. 'Aan al wie nu zwijgt: jullie passiviteit is een dekmantel voor homofobe politici.'
YODA Adaman / Unsplash
Nieuws

NASA: onvoorspelbare ‘flitsdroogtes’ nemen wereldwijd toe

Plotse periodes van acute droogte nemen over heel de wereld toe, blijkt uit onderzoek van NASA. De zogenaamde ‘flitsdroogtes’ treffen vooral Zuid-Amerika en zuidelijk Afrika, en worden aangezwengeld door de klimaatopwarming.
Robert V. Ruggiero / Unsplash
Nieuws

Lgbtq+-personen ervaren ongelijke toegang tot gezondheidszorg

Mensen uit de lgbtq+-gemeenschap kunnen een minder vlotte toegang tot gezondheidszorg ervaren of worden er zelfs van uitgesloten. Dat kan leiden tot aanzienlijke medische complicaties en negatieve gevolgen voor hun psychosociaal welzijn, zegt Artsen Zonder Grenzen.
Md. Hasanuzzaman Himel / Unsplash
Nieuws

Graanschuren in Malawi ‘nog minstens een jaar leeg’ door historische droogte

Het straatarme Malawi wordt al maandenlang geteisterd door droogtes en overstromingen die gelinkt zijn aan het klimaatfenomeen El Niño. Naar schatting 9 miljoen mensen hebben door mislukte oogsten te maken met honger en ontbering.
© Konstantinos Tsanakas
Column

‘Vier jij je moeder?’

Moederdag deed psychologe en MO*columniste Miranda Ntirandekura Aerts terugdenken aan haar sessies met Riane. Fysiek leek er niets met Riane, maar zelf is ze ervan overtuigd dat haar lichaam is gebroken. ‘Geen kind is zo aanwezig als het kind dat wordt gemist.’
© Gerry Lauzon / Flickr (CC BY 2.0)
Nieuws

Nieuwe website brengt dodelijk politiegeweld in kaart

Een grootschalig nieuw onderzoeksproject wil het gebruik van dodelijk geweld door politieagenten over de hele wereld in kaart brengen. Volgens de ontwikkelaars, onder wie wetenschappers van de UGent en de Universiteit van Groningen, is dat nodig om de rechtsstaat te beschermen.
Unsplash / Melissa Askew
Analyse

‘Gezellig doen met ministers’: komt het westerse geld voor groene projecten goed terecht?

Terwijl Oeganda honderden miljoenen donorgeld ontvangt voor bosbeheerprojecten zet een machtig houtkapsyndicaat, met tentakels in de regering, de woestijnvorming onverminderd voort. In Nigeria ruimt de overheid dan weer eigenhandig de bomen op. Intussen worden de lokale bevolkingen steeds armer.
Water Alternatives Photos (CC BY-NC 2.0 DEED)
Nieuws

Vlaamse expertise onder de Marokkaanse zon: akkoord over samenwerking rond groene economie

Vlaanderen en Marokko gaan samenwerken rond de uitbouw van groene jobs in schone energie, circulaire economie, duurzaam afval- en waterbeheer. Daartoe werd een gezamenlijk vijfjarenplan ondertekend. Vlaanderen maakt een budget vrij van 25 miljoen euro.
Joe Brusky (CC BY-NC 2.0 DEED)
Opinie

‘Inheemse volkeren worden opgeofferd op het altaar van de groene transitie’

De rush op grondstoffen voor de groene transitie wakkert landroof en onderdrukking van inheemse volkeren aan, zegt Rukka Sombolinggi van de Toraja-gemeenschap op het Indonesische eiland Sulawesi. Ze kroop in haar pen om dit onderbelichte probleem aan te kaarten.
Fairphone (CC BY-NC 2.0 DEED)
Nieuws

VN aan grondstofrijke ontwikkelingslanden: ‘Trap niet in de valkuil van het verleden’

De energietransitie biedt kansen aan landen die rijk zijn aan grondstoffen voor zonnepanelen en batterijen. Maar de meeste van die landen verwerken de grondstoffen niet zelf, waardoor ze te weinig profiteren van de welvaart die de transitie kan teweegbrengen, waarschuwt VN-organisatie UNCTAD. 

Pagina's

Met de steun van

 2797  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.