Justin Clements / Wikimedia Commons (CC BY 2.0)
Opinie

‘Water delen kan een bron van samenwerking of conflict zijn’

Wat als een land dammen bouwt voor eigen watergebruik en er daardoor in de buurlanden meer droogte, sociale onrust en conflicten zijn? 'Als landen hun watergebruik optimaliseren en beter samenwerken,' stelt milieuwetenschapster Sophie De Bruin, 'wordt het risico op conflict in stroomgebieden minder groot.'
Gecreëerd met Dall-E2
Opinie

‘Waterlagen in Afrika bevatten 20 keer meer water dan meren, maar ze zijn geen mirakeloplossing’

De ontdekking van een watervoerende laag – een ondergrondse formatie die water vasthoudt – leidt vaak tot heel wat opwinding, met name in regio’s met waterschaarste. Maar een mirakeloplossing is het niet, schrijft Gaathier Mahed, hoogleraar Geologie aan de Nelson Mandela Universiteit.
© Dominic Chavez/World Bank (CC BY-NC-ND 2.0)
Opinie

‘Afrika wil nieuwe fabriek van de wereld worden, maar vrouwen dreigen de dupe te worden’

Afrikaanse economieën lonken steeds meer naar goedkope productie in plaats van de vaak schadelijke winning van grondstoffen, omdat het gezien wordt als gunstiger voor de ontwikkeling. Professor Internationale Ontwikkeling Niamh Gaynor waarschuwt dat die verschuiving risico’s inhoudt voor vrouwen.
© Reuters/Yves Herman
Opinie

‘Dat de klimaatcrisis hier en nu plaatsvindt, valt niet langer te ontkennen’

'De tragedie die plaatsvond in België, Duitsland en Nederland is een vreselijke gebeurtenis.' Helaas is het niet nieuw, schrijft Els Hertogen, directrice van 11.11.11, terwijl ze haar blik op de rest van de wereld richt.
Rolf Dobberstein / Pixabay (CC0)
Opinie

‘Terreurnetwerken rekruteren steeds vaker vrouwen en meisjes’

Waarom besluiten vrouwen en meisjes om zich aan te sluiten bij terreurnetwerken zoals Al Shabaab? Fathima Azmiya Badurdeen, docent Sociale Wetenschappen aan de Technische Universiteit van Mombasa, onderzocht die vraag.
USAID (CC0)
Opinie

Waarom de Afrikaanse Unie maar geen vrede bereikt

Ondanks haar goede intenties slaagt de Afrikaanse Unie er maar niet in de vrede te bewaren in haar lidstaten. Chris Changwe Nshimbi, onderzoeksdirecteur aan de universiteit van Pretoria, analyseert hoe dat komt.
jozuadouglas / Pixabay
Opinie

Groeiende wereldbevolking ideale voedingsbodem voor nieuwe pandemie

Wereldleiders, en ook religieuze leiders, moeten zich dringend herbezinnen op strategieën om de groei van de wereldbevolking te stabiliseren. Die groei is een voedingsbodem voor een nieuwe, misschien nog ernstiger pandemie dan COVID-19, zegt Siddharth Chatterjee, de hoogste VN-vertegenwoordiger in Kenia.
Gia Conte-Patel / Pixabay
Opinie

Staan de Afrikaanse miljoenensteden op ontploffen?

Kunnen de Afrikaanse steden hun bevolkingsexplosie wel aan? Het probleem zit anders in elkaar dan vaak gedacht, volgens Irène Salenson, urbaniste en onderzoekster bij het Franse Agentschap voor Ontwikkeling (AFD). Alleen overheidsinitiatieven kunnen de hele bevolking van huisvesting verzekeren.
UN
Opinie

2020: Nog tien jaar om de Duurzaamheidsdoelen te halen

2020 luidt het decennium in van actie om de Duurzaamheidsdoelen van de Verenigde Naties tegen de deadline van 2030 te halen. Tijd om een sprintje in te zetten, zegt Siddharth Chatterjee, de VN-coördinator in Kenia. Het Oost-Afrikaanse land zet daarom onder meer een SDG-innovatielab op poten.
UN Photo/Albert Gonzalez Farran (CC BY-NC-ND 2.0)
Opinie

Invloed klimaat op voedselvoorziening overal merkbaar

Vandaag hebben 821 miljoen mensen honger en worden 150 miljoen kinderen belemmerd in hun groei door een gebrek aan voedsel. De impact van de klimaatverandering op de voedselzekerheid wordt overal ter wereld al gevoeld, zegt Siddharth Chatterjee, VN-coördinator in Kenia.
Gustave Deghilage (CC BY-NC-ND 2.0)
Opinie

Overstromingen eisen hoge tol in Afrika

Afrikaanse landen boeken vooruitgang op het gebied van ontwikkeling, maar natuurrampen zoals overstromingen doen die vaak weer teniet. Afrika moet zich daarom meer richten op aanpassing dan op het bouwen van dammen en dijken, schrijft Olalekan Adekola, geograaf aan St. John University in York.
NIAID CC BY 2.0
Opinie

Aspirine is misschien nieuw wapen tegen aids

Het lijkt een sprookje, maar een eenvoudig geneesmiddel als aspirine kan mogelijk een rol spelen in de strijd tegen aids. Verkennend onderzoek wijst op een verminderde besmetting bij vrouwen in Afrika.

Pagina's

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.