© Minderhedenforum
Opinie

‘Laten we de Rom in België niet negeren’

Rom (woonwagenbewoners van Roma-origine) worden in België nog steeds miskend, stelt Vital Snauwaert van Caritas Vlaanderen. Het is voor hen bijzonder moeilijk om gebruik te maken van hun sociale rechten, en hun recht op wonen wordt te vaak genegeerd. Een ‘referentieadres’ kan al helpen.
Markus Spiske (Unsplash)
Opinie

‘Niemand zou een tweederangsburger mogen zijn’

Op de Internationale dag tegen Racisme roept een grote groep stemmen uit het maatschappelijke middenveld en de culturele wereld op tot verzet tegen extreemrechts. Zondag is er een betoging ‘United against racism‘ in Brussel.
EU2017EE Estonian Presidency
Opinie

‘Wie zijn rug keert naar het politieke vuur, zit straks op de blaren’

De Europese Unie verdient beter volgens Michiel Petitjean, woordvoerder van de EVP-fractie in het Europees Parlement en Nationaal Partijraadslid voor cd&v. 'Als zelfs de president van Europa er niet meer in lijkt te geloven, moet ik dat straks dan als burger nog doen?'
Kelly Sikkema / Unsplash
Opinie

Gezinshereniging: ‘De stress, onzekerheid en het wachten zetten levens on hold’

De wet lijkt op het eerste gezicht helder: vluchtelingen hebben het recht om met hun gezin te worden herenigd. Maar tussen die wet op papier en de ervaring van vluchtelingengezinnen gaapt een diepe kloof, schrijft onderzoeker Pascal Debruyne in zijn pas verschenen boek.
USDA / Flickr (CC0)
Opinie

‘EU-landen hebben hun landbouw- en voedingsindustrie gebouwd op de uitbuiting van migrantenarbeid’

Volgens twee Spaanse onderzoekers heeft de Europese Unie haar landbouw- en voedingsindustrie gebouwd op de uitbuiting van arbeidsmigranten. Zonder deze werkkrachten stort het systeem in. Hoog tijd dat we als samenleving hun leefomstandigheden verbeteren, schrijven de onderzoekers.    
CharlesFred (CC BY-NC-SA 2.0 DEED)
Opinie

‘Roma uit de marge: elk mens verdient hoop en respect’

Hoe moeten de problemen rond de Roma-gemeenschap aangepakt worden? En hoe kan het heersende, negatieve discours over hen in de Belgische samenleving veranderen? Er is op dat vlak nog volop werk aan de winkel, schrijft Robert Boemen van de ngo Caritas Vlaanderen.
chat_44 (CC BY-NC-ND 2.0 DEED)
Opinie

‘Obesitas is geen epidemie, maar een businessmodel’

Obesitas is geen epidemie die ons zomaar overkomt, het is het resultaat van een voedselsysteem dat sterk aanzet tot ongezond eten. Dit is góed nieuws, vindt Maarten Corten van Rikolto. Als obesitas een menselijk georganiseerd systeem is in plaats van een epidemie, kunnen we dat systeem ook veranderen.
Patrick Marioné (CC BY-NC-ND 2.0)
Opinie

‘Eerst vrouwen en kinderen, dan de honden. Pas daarna de mannen’

Vorige week kondigde het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) aan dat alleenstaande mannen die internationale bescherming aanvragen in ons land van asielopvang zullen worden uitgesloten. Een aantal onderzoekers en betrokken burgers maken zich ernstige zorgen.
© Reuters/Nicolas Economou
Opinie

‘De toekomst van toerisme zal er heel anders uitzien’

Toeristen trekken nog altijd naar de Middellandse Zee alsof er niets aan de hand is, maar de huidige hittegolven zijn wel degelijk een gamechanger, schrijven expertes Susanne Becken en Johanna Loehr. Hoe, waar en wanneer we reizen gaat de komende jaren sterk veranderen.
Renaud Sterpin / Repair Café Brussels (CC BY-NC-ND 2.0)
Opinie

‘Kan de federale regering werk maken van een fiscale hervorming die goed is voor mens én milieu?’

Afgelopen weekend bereikte de federale regering nog geen akkoord over de langverwachte fiscale hervorming. Greg Van Elsen van HERW!N, de koepel van de erkende kringloopcentra in Vlaanderen, hoopt dat de regering alsnog werk maakt van een fiscaliteit die circulair ondernemen stimuleert.  
Pixabay
Opinie

‘Vliegschaamte vervangen door treinreizen is niet per definitie duurzaam’

‘Vliegschaamte helpt ons duurzamer te reizen, maar enkel daarmee redden we het niet. We moeten niet meer reizen met de trein, maar minder reizen tout court’, schrijven vier onderzoekers van de universiteit van Castilië-La Mancha.
Pixabay
Opinie

‘Asiel uitbesteden aan Afrikaanse landen is een vreselijk idee. Er zijn alternatieven’

Zowel Denemarken als het Verenigd Koninkrijk lanceerden de voorbije jaren het plan om asielzoekers niet zelf op te vangen maar door te sturen naar Rwanda. Het idee om asiel te outsourcen naar het Zuiden is niet nieuw, maar het is daarom nog geen goed idee, schrijven experts Laura Lambert en Martin Lemberg-Pedersen.

Pagina's

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.