Israel Defense Forces (CC BY-NC 2.0 DEED)
Analyse

Amerikanen staken al 130 miljard dollar in veiligheid van Israël

De VS hebben sinds de oprichting van Israël meer dan 130 miljard dollar gespendeerd aan de veiligheid van het land. Dat budget werd nagenoeg volledig opgeslokt door wapenleveringen. De voorwaarden voor het inzetten van die wapens worden alvast in het huidige conflict met Gaza niet nagekomen.
Daniel Oberhaus / Flickr (CC BY 2.0)
Analyse

Minderheden in Azië en Midden-Oosten vrezen voor gevolgen van Twitter-overname door Elon Musk

De overname van Twitter door Elon Musk doet de alarmbellen afgaan bij mensenrechtenactivisten in Azië en het Midden-Oosten. Ze zijn bang dat het socialemediaplatform (nog meer) zal aanzetten tot geweld – waardoor vooral minderheden worden getroffen.
Gerd Altmann / Pixabay (CC0)
Nieuws

2021 was gitzwart jaar voor mensenrechten, maar wereldwijd verzet biedt hoop

Amnesty International is scherp in zijn jaarrapport 2021 en spreekt over een gitzwart jaar voor de mensenrechten. Corona-ongelijkheid, inperkingen van de vrije meningsuiting en cybercontrole bleven ongestraft. Gezondheidszorg en kwetsbare economieën kwamen aan de rand van de afgrond te staan.
Rod Waddington (CC BY-SA 2.0)
Analyse

‘De Verenigde Naties beschermen de grote machten met hun dubbele standaard voor mensenrechten’

De VN stelden deze week hun nieuwe Jaarrapport over Kinderen en Gewapende Conflicten voor, maar organisaties voor mensenrechten reageren teleurgesteld. ‘Kinderen worden misbruikt in oorlogssituaties, maar de daders gaan vrijuit.’
© Anna Albert (2020 Right Livelihood Laureates)
Nieuws

Activisten uit Belarus en Iran winnen “alternatieve Nobelprijs”

Een Belarussische activist, een Iraanse mensenrechtenadvocaat in gevangenschap, een Amerikaanse burgerrechtenadvocaat en een Nicaraguaanse inheemse activist. Dat zijn de vier winnaars van de Zweedse toponderscheiding die ook wel “de alternatieve Nobelprijs” voor de mensenrechten wordt genoemd.
© Mussa Qawasma / Reuters
Interview

Midden-Oostenexpert Hugh Lovatt: ‘Nakende annexatie van Palestijns land en economische implosie is uiterst explosieve cocktail’

Als een Europese reactie op de Amerikaanse Palestijnse-Israëlische “vredesdeal” uitblijft, staat er veel meer op het spel dan het lot van de Palestijnen volgens Midden-Oostenonderzoeker Hugh Lovatt. Trumps deal is het fundament van een nieuwe wereldorde, gebaseerd op rauw nationalisme en het recht van de sterkste.
© Reuters / Mohanned Faisal
Analyse

Medisch advies aan elke vrouw in Fallujah, Irak: ‘Word niet zwanger’

‘Ik overdrijf echt niet wanneer ik zeg dat elke pasgeborene en elke familie te maken krijgt met aandoeningen of ziektes. En een gezonde baby is hier een mirakel.’ De Iraakse stad Fallujah haalt nog nauwelijks de krantenkoppen, hoewel de conflicten voor de inwoners nog niet voorbij zijn. 
OCHA / Philippe Kropf (CC BY-NC-ND 2.0)
Analyse

Gewelddadig Saoedi-Arabië steeds meer outcast bij VN

Saoedi-Arabië, dat beschuldigd wordt van het meedogenloos bombarderen van burgerdoelen in het door oorlog verscheurde Jemen en dreigt met executies van mensenrechtenactivisten, wordt steeds meer beschouwd als politieke outcast bij de Verenigde Naties.
UNFPA Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)
Nieuws

Gezinsplanning als mensenrecht staat onder druk

Vijftig jaar geleden legde de internationale gemeenschap het recht op gezinsplanning vast, maar dat recht staat wereldwijd onder druk. Vrouwen kunnen er vaak geen gebruik van maken, constateert Natalia Kanem, directeur van het VN-Bevolkingsfonds (UNFPA).
© Andrea Vale/IPS
Reportage

Getuigenis uit Peru: ‘In ontwikkelingslanden bestaan mensen met beperking gewoon niet’

Tachtig procent van de mensen met een beperking woont in ontwikkelingslanden. Hun verhalen zijn allemaal anders, maar het stigma en het gebrek aan middelen zijn overal dezelfde. Bijna negen op de tien Peruaanse kinderen met een beperking krijgen geen enkele vorm van onderwijs.
Joe Catron CC BY-NC 2.0
Opinie

Van Gaza tot Ferguson: 'Als ik hen zie, zie ik ons'

Zwarte Amerikanen en Palestijnen trekken samen de wereldwijde bewegingen tegen verschillende vormen van onderdrukking en apartheid. Al zijn hun situaties uniek, voeren ze eenzelfde strijd.  
United Nations Photo (CC BY-NC-ND 2.0)
Analyse

Russische en Amerikaanse veto’s beschermen vazalstaten

De uitkomst van de laatste stemming in de VN-Veiligheidsraad over onderzoek naar het gebruik van chemische wapens in Syrië was voorspelbaar: van de vijf grote machten onthield China zich van stemming en Rusland sprak een veto uit, terwijl de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk voor stemden.

Pagina's

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.