Fairphone (CC BY-NC 2.0 DEED)
Nieuws

VN aan grondstofrijke ontwikkelingslanden: ‘Trap niet in de valkuil van het verleden’

De energietransitie biedt kansen aan landen die rijk zijn aan grondstoffen voor zonnepanelen en batterijen. Maar de meeste van die landen verwerken de grondstoffen niet zelf, waardoor ze te weinig profiteren van de welvaart die de transitie kan teweegbrengen, waarschuwt VN-organisatie UNCTAD. 
Britt Weckx / Unsplash
Nieuws

Gorilla's en chimpansees bedreigd door mijnbouw

Volgens nieuw Duits onderzoek is meer dan een derde van de totale populatie van mensapen in Afrika bedreigd door mijnbouwconcessies, een gevolg van de stijgende vraag naar mineralen zoals kobalt en lithium.
Mike Erskine / Unsplash
Nieuws

‘Weinig gevaren eisen meer mensenlevens en economisch verlies dan droogte’

Na alle regen in de afgelopen weken zou je het niet meteen zeggen, maar volgens nieuwe data van de Verenigde Naties rukt droogte overal ter wereld op. ‘Er zijn weinig gevaren die meer levens eisen en meer economisch verlies veroorzaken.’
Sungrow EMEA / Unsplash
Nieuws

‘Zonne-energie kan belangrijkste bron van stroom worden tegen 2050, maar dan moeten arme landen meer steun krijgen’

Er is te weinig financiële ondersteuning voor zonne-energie in de armste landen van de wereld. Dat weerhoudt zonne-energie ervan om overal het volledige potentieel te bereiken, zo stellen Britse wetenschappers in een analyse.
IRENA (CC BY-NC-ND 2.0 DEED)
Nieuws

Helft van de wereld is al over de piek van fossiele brandstoffen heen

De opwekking van elektriciteit uit fossiele brandstoffen is in ten minste de helft van de wereldeconomieën voorbij z’n piek. De planeet staat dus ‘op de drempel van een nieuw tijdperk waarin fossiele brandstoffen steeds minder belang hebben voor de mondiale energiesector’.
Fairphone (CC BY-NC 2.0)
Nieuws

Groei Congolese kobalt- en kopermijnen gaat gepaard met ernstige mensenrechtenschendingen

De haastige uitbreiding van kobalt- en kopermijnen in de DR Congo leidt tot gedwongen uitzettingen en ernstige mensenrechtenschendingen zoals seksueel geweld, brandstichting en mishandeling. Dat blijkt uit onderzoek door Amnesty International in het zuiden van het land.
Pixabay
Nieuws

CO2 compenseren met bossen: vaak gebakken lucht

Volgens nieuw onderzoek van de Universiteit van Cambridge en de Vrije Universiteit Amsterdam overdrijven de meeste CO2-compensatieprogramma’s in hoeverre ze bomen planten of ontbossing voorkomen. Dat zet het systeem van de populaire koolstofkredieten zwaar onder druk.
Walt Ratterman, USAID / Pixnio
Nieuws

Experts raden waterkracht in Afrika af: ‘Zonne-energie is de toekomst’

In Afrika staan er verschillende bouwprojecten voor waterkrachtcentrales op de planning of in de steigers. Maar de bouw van nieuwe stuwdammen is niet de oplossing voor het Afrikaanse energievraagstuk. Dat stelt een nieuwe studie in het wetenschappelijk tijdschrift Science.
CC0 (Unsplash)
Nieuws

Internationaal Energieagentschap is positief over stappen in energietransitie

Technologie die de transitie naar duurzame energie mogelijk maakt, kent wereldwijd een opmerkelijke vooruitgang. Dat stelt het Internationaal Energieagentschap (IEA) in zijn jaarlijkse voortgangsrapport. Maar om in 2050 werkelijk uitstootvrij te zijn, zijn wel nog inspanningen nodig.
Markus Distelrath / Pixabay
Nieuws

Drie keer meer investeringen in groene energie nodig om planeet leefbaar te houden

De energietransitie zit allesbehalve op schema. Om bij te benen, moet er volgens deskundigen jaarlijks zo’n 1000 miljard euro aan fossiele investeringen omgeleid worden naar projecten voor hernieuwbare energie. Dat is jaarlijks drie keer meer dan nu.
© jarmoluk/ Pixabay
Nieuws

Hoge energieprijzen werpen een donkere schaduw op de financiële toekomst van gezinnen

Volgens nieuw onderzoek bestaat er een grote kans dat er tot 141 miljoen mensen meer in de extreme armoede zullen belanden. Dat komt door de uitzonderlijk hoge energiekosten voor gezinnen door het conflict in Oekraïne en de pandemie.
©EU/ECHO/Anouk Delafortrie (CC BY-NC-ND 2.0)
Nieuws

WWF: ‘Verlies- en schadefonds dreigt fonds voor einde van de wereld te worden’

De COP27 heeft mooie stappen gezet in de richting van een schadefonds voor arme landen die getroffen worden door klimaatrampen. Concrete maatregelen om de opwarming af te remmen zijn er echter niet gekomen en dat heeft ernstige gevolgen voor de wereld, zegt het Wereldnatuurfonds (WWF). 

Pagina's

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.