© Karolina Grabowska (Pexels)
Interview

Amin Maalouf: ‘Een nieuwe wereldorde ontstaat vaak pas na een grote ramp. Dat mag je de wereld niet toewensen’

‘Generositeit is altijd een goede oplossing in de benadering van conflicten’, zegt de Libanees-Franse auteur Amin Maalouf in een gesprek over zijn nieuwe boek. Alleen: de geschiedenis loopt over van strijd en vernederingen, terwijl generositeit de uitzondering is.
© Reuters / Piroschka Van De Wouw
Interview

Extreemrechts surft op de aantrekkingskracht van de haat

Er rust allang geen taboe meer op extreemrechts. Opvallend veel jongeren voelen zich wereldwijd aangetrokken tot de masculiene cultuur van bloed en bodem, complottheorieën en uitsluiting, al zit het discours van extreemrechts vol tegenstrijdigheden. Vanwaar komt die fascinatie? 
© YouTube (screenshot)
Interview

Sabelo Ndlovu: ‘De koloniale wereld moet wijken voor een wereld van sociale rechtvaardigheid’

Koloniale standbeelden en koninklijke spijtbetuigingen zijn zichtbare symbolen in een strijd die veel verder moet gaan. ‘De koloniale wereld met zijn ongelijkheden en hiërarchieën moet wijken voor een wereld van sociale rechtvaardigheid’, zegt historicus Sabelo Ndlovu-Gatsheni over de strijd tegen racisme en voor dekolonisering. ‘Daarvoor zijn coal ...
© Mussa Qawasma / Reuters
Interview

Midden-Oostenexpert Hugh Lovatt: ‘Nakende annexatie van Palestijns land en economische implosie is uiterst explosieve cocktail’

Als een Europese reactie op de Amerikaanse Palestijnse-Israëlische “vredesdeal” uitblijft, staat er veel meer op het spel dan het lot van de Palestijnen volgens Midden-Oostenonderzoeker Hugh Lovatt. Trumps deal is het fundament van een nieuwe wereldorde, gebaseerd op rauw nationalisme en het recht van de sterkste.
© DonkeyHotey (CC BY 2.0)
Interview

Frank Albers: ‘Trump is de president die met één tweet een oorlog kan ontketenen’

Terwijl een twintigtal kandidaten zich opmaken voor de volgende presidentsverkiezingen in 2020, blikken we met professor in de Amerikaanse cultuur Frank Albers (UA) terug op de eerste halve ambtsperiode van Trump als president.
Michael Coghlan (CC BY-SA 2.0)
Interview

Canada investeert tientallen miljoenen in projecten voor vrouwenrechten

Canada zet als voorzitter van de G7 zwaar in op vrouwenrechten. “Samen zullen we ervoor zorgen dat de stem van meisjes en vrouwen gehoord wordt bij beslissingen over onderwijs en tewerkstelling”, zegt minister van Internationale Ontwikkeling Marie-Claude Bibeau in een gesprek met IPS.
@Bibbi Abruzzini
Interview

Sinan Antoon: ‘Het Westen hoort dit niet graag, maar Irak is een neokoloniaal project’

Irak, het land dat de Iraakse-Amerikaanse schrijver Sinan Antoon na de Golfoorlog in 1991 verliet, laat hem niet los. Antoon werd geboren in de dictatuur en volgde de destructie ervan. Een nieuw Iraaks verhaal bleef uit. Net daarom blijven Iraakse verhalen en personages zich in Antoons hoofd nestelen en malen. 
© Brecht Goris
Interview

De les van de jaren zestig: ‘Je moet niet alleen radicale ideeën hebben, maar ook effectieve strategieën’

Geert Buelens schreef "De jaren zestig. Een cultuurgeschiedenis". Daarin kijkt hij niet alleen naar Leuven, Parijs en San Francisco, maar passeren Cuba, Congo en China evenzeer de revue. Buelens ging daarover in gesprek met Olivia Rutazibwa, Gie Goris stelde de vragen.
© Foto UAntwerpen
Interview

Jeffrey Sachs: ‘Ik vrees een nucleaire oorlog’

De Universiteit Antwerpen kent dit jaar een eredoctoraat toe aan economieprofessor en wereldautoriteit Jeffrey Sachs. Een interview over zijn opmerkelijke loopbaan, zijn ambities en teleurstellingen, en de zorgwekkende stand van de wereld.
© Bernaded Dexters
Interview

Mumia Abu Jamal: ‘Wat wij beschaving noemen, is gebaseerd op ongelijkheid, macht en winst’

Hij is met voorsprong de bekendste gevangene van de Verenigde Staten, en hij blijft een gezaghebbende stem over ongelijkheid, geweld en racisme. MO* ging op bezoek bij Mumia Abu Jamal. ‘Mensen opsluiten betekent winst maken. Philadelphia heeft procentueel het grootste aantal gevangenen in de wereld.&rsq ...
© Arnaud De Decker
Interview

Van Amerikaans kolonel tot vredesactiviste: Mary Ann Wright uit felle kritiek op Trump

Een miljardendeal met de Saoedi’s en een erg omstreden Navo-top in Brussel. Wat heeft Trump nog allemaal voor ons in petto? ‘Ik schaam me voor mijn eigen land,’ zegt Mary Ann Wright die ooit kolonel was in het Amerikaanse leger, maar vandaag als bevlogen vredesactiviste door het leven gaat.
Bron: Vimeo (Punkmedia)
Interview

Jan Terlouw: ‘Socialisten zijn te kapitalistisch geworden’

De Nederlandse schrijver en politicus Jan Terlouw mag dan 85 jaar oud zijn, zijn visie op politiek en samenleving is nog steeds glashelder. ‘De sociaaldemocraten zijn niet meer in staat antwoorden te bieden op vragen van hun kiezers, ze moeten zich heruitvinden’, zegt hij in een interview met MO*.

Pagina's

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.