IMO (CC BY 2.0 DEED)
Opinie

‘De Croo en von der Leyen belonen de grote vervuilende industrieën’

De klimaatbeweging is niet te spreken over de besloten industrietop die premier Alexander De Croo (Open Vld) vorige week in Antwerpen organiseerde. Economische belangen kregen opnieuw voorrang op klimaatbeleid. De stem van de klimaatbeweging werd niet gehoord.
CC0
Analyse

Hoe de financiële sector aan zijn zorgplicht kon ontkomen

Door Franse druk en slinks lobbywerk kon de financiële sector zich vrijstellen van de Europese zorgplichtwet. Financiële instellingen worden dus niet aansprakelijk voor milieu- en mensenrechtenschendingen in hun productieketen.
© Search for Common Ground
Opinie

‘Mensenrechten universeel? Niet voor socialemediabedrijven’

Sociale media zijn niet opgewassen tegen de grote hoeveelheid uitspraken die aanzetten tot geweld. In een jaar met 65 verkiezingen wereldwijd moeten de socialemediabedrijven dringend duidelijk maken hoe ze de mensenrechten waarborgen, vinden experts Christian Cirhigiri en Alena Kahle.
Ehteshamul Haque Adit / Unsplash
Opinie

‘Europese bedrijven hebben de plicht om kinderrechten na te leven’

Europese ondernemingen hebben de plicht om kinderrechten na te leven bij hun werkzaamheden en kinderen doeltreffender te beschermen tegen schade voortvloeiend uit de productie, marketing en het gebruik van hun producten. Dat schrijft Bertrand Bainvel, UNICEF-vertegenwoordiger voor de EU.
© Annick Hus
Analyse

Is duurzame veehouderij een illusie of de toekomst?

Wordt het derde keer goede keer voor het Vlaamse stikstofdecreet? MO* sprak de afgelopen maanden met mensen op en naast het veld, op zoek naar mogelijke oplossingen op lange termijn en financiële perspectieven voor een duurzamere sector.
© Konstantinos Tsanakas
Column

Een feitenvrij stikstofbeleid

Feitenvrije politiek, noemt MO*columnist Thomas Goorden het bejubelde meest recente stikstofakkoord. Alleen is het niet eens wetenschappelijk of juridisch getoetst of gestemd in het parlement. ‘Echte wetenschap is geen hoopje bij elkaar gefantaseerde cijfertjes die het gewenste eindresultaat geven.’
© Hans Wetzels
Reportage

Hoe een sluw mijnbouwbedrijf in Slovakije aan de haal gaat met Europees duurzaamheidsgeld

Hoe krijgt de Green Deal waarmee de Europese Commissie de economie wil verduurzamen in de praktijk gestalte? Journalist Hans Wetzels trok voor MO* op onderzoek uit. In deze tweede aflevering: Slovakije, waar de duurzaamheidsambities van een burgemeester stuklopen op een gewiekst mijnbouwbedrijf.
© Fabrice Monteiro
Reportage

Europa en Azië azen op Senegalese vis

Het is een absurde situatie: een viskwekerij verbruikt vaak meer vis dan ze produceert. Want ook die gekweekte vissen hebben eten nodig, en dat bestaat doorgaans uit vismeel. Fabrieken in Senegal beweren dat ze daar enkel afval voor gebruiken, maar de realiteit toont een ander verhaal.
© Belga
Interview

‘Indonesië kan onmogelijk voorzien in de wereldwijde vraag naar palmolie’

Door de oorlog in Oekraïne explodeerde de vraag naar palmolie. En dat is niet zonder gevolgen, zien de activisten van milieuorganisatie Walhi. In hun thuisland Indonesië ondervinden ze de schadelijke effecten van de palmolie-industrie aan den lijve: ‘We hebben met een catastrofe te maken.’
© Konstantinos Tsanakas
Column

Vooruit? Groen? PVDA? Wie strijdt eigenlijk nog tegen het kapitaal?

Volgens MO*columnist van de maand Sacha Dierckx heerst er verwarring over macht en verzet. Hij gaat de mythe van een almachtige, hoogopgeleide, woke bakfietselite te lijf. ‘Het is wrang dat mensen die zich in de steek gelaten voelen vanwege sociaaleconomische redenen op extreemrechts stemmen.’
© Konstantinos Tsanakas
Column

Het is oké om kwaad te zijn op het kapitalisme

MO*columnist van de maand Sacha Dierckx is kwaad. Niet (alleen) omdat hij geen ticket scoorde voor de passage van Bernie Sanders in Bozar volgende week. Hij is kwaad op het kapitalisme. En laat dat net helemaal oké zijn.
© Zoë Deceuninck
Reportage

Wie wint en wie verliest wanneer Guyana gas gaat winnen?

Guyana zet alles op alles om ExxonMobil de olie, en binnenkort ook het gas, voor zijn kust te laten ontginnen. Het bouwt de nodige infrastructuur uit, waardoor het de komende 25 jaar een stevig graantje kan meepikken van de inkomsten. Maar wegen de voordelen van dat project wel op tegen de nadelen?

Pagina's

Met de steun van

 2776  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.