©Anyuta Wiazemsky
Interview

Afval reduceren én nieuwe materialen maken dankzij schimmels

Elise Elsacker (31) is de eerste Belg die onderzoek doet naar de mogelijkheden om met micro-organismen biomaterialen te maken. Wat begon met experimentjes in de keuken, is nu uitgegroeid tot innovatie ...
© USDA / Scott Bauer (CC0)
Opinie

Biotech-gewassen lijden onder slechte eerste indruk. Tijd voor een succesvolle comeback

Het roept intuïtief enige aversie op om het DNA van planten te veranderen, weet Ruben Vanholme. En het is een sentiment waar anti-ggo-activisten maar al te gretig op inspelen, maar dat het DNA van all ...
© NHGRI (CC BY 2.0)
Opinie

Over nieuwe ggo’s, bioveiligheid en lobby’s

VIB-onderzoeker Ruben Vanholme reageerde op een eerder opiniestuk over wetenschap, ideologie en nieuwe (bio)technologieën. Zijn betoog vermijdt echter de kern van het onze, namelijk dat de keuze voor ...
CC0
Opinie

Een knip in het DNA kan betrouwbaarder zijn dan traditionele veredeling van gewassen

De commotie in de EU rond veiligheid van de ‘onvoorspelbare gevolgen’ van één enkele wijziging in het DNA, aangebracht via CRISPR-technologie is onterecht, want de natuur blijkt veel  ...
Sandy Zebua (CC0)
Interview

Hoe kunnen we het Zuiden voeden?

Het Zuiden zal het knap lastig krijgen om tegen 2050 voldoende voedsel te produceren, onder meer door de klimaatverandering en de bevolkingsgroei. Welke oplossingen bestaan er? Een gesprek met prof. P ...
© Jenny Quermia/deBuren
Video

Video MO*talks: Wie voedt ons in 2050?

Op woensdag 14 maart organiseerden we bij deBuren in Brussel MO*talks over de toekomst van onze landbouw met als titel ‘Wie voedt ons in 2050?’ 110 mensen kwamen luisteren naar een boeiend ...
public domain (CC0)
Wereldblog

Hoe kleinschalige landbouw de wereld kan voeden

Een groeiende wereldbevolking, een weinig duurzame conventionele landbouw en een controversiële biotechnologiesector. Bestaat er een alternatief?
Chafer Machinery (CC BY 2.0)
Analyse

Glyfosaat: vluchten kan niet meer

Recent werd in België zowel het gebruik als de verkoop van glyfosaat/RoundUp verboden voor “particulieren”. Op het eerste zicht lijkt dat een mooie stap vooruit in de strijd tegen dit ...
Jonathan McIntosh (cc: BY-SA 3.0)
Analyse

‘Door de globalisering van de markt gaan inheemse en traditionele zaadvariëteiten verloren’

Hoewel diverse zaad- en plantensoorten vroeger een natuurlijk gevolg waren van het landbouwproces, lijkt diezelfde diversiteit vandaag meer en meer onder druk te staan. Eén van onze lezers vroeg zich ...
Foto: Public Domain Pictures (CC0 1.0)
Nieuws

'Chinese DNA-database bedreiging voor privacy'

De Chinese politie verzamelt DNA van mensen voor een nationale database, zonder toezicht, transparantie en privacy-garanties. Dat zegt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW).
CC Rainforest Alliance (CC BY-NC 2.0)
Reportage

Agroreuzen worden titanen, monopolies bedreigen de voedselzekerheid

De Europese Commissie heeft maandag groen licht gegeven voor de fusie van twee grote Amerikaanse agrochemiebedrijven: DowChemicals en Dupont. Diezelfde ochtend ontving de bevoegde Europees Commisaris ...
Marcus Goral (CC BY-NC-ND 2.0)
Opinie

Hoog tijd om agro-ecologie én GGO's ernstig te nemen

De landbouwsector moet dringend verduurzamen en minder druk op het milieu gaan uitoefenen, benadrukte de Verenigde Naties vorige week nog in een rapport. Ook met Jong Groen pleitten we hier& ...

Pagina's