Waterland Bangladesh

Analyse

Waterland Bangladesh

Waterland Bangladesh
Waterland Bangladesh

30 mei 2012

Voor zijn reportage 'Bangladesh: het waterland warmt op' die verscheen in MO*magazine van juni 2012 reisde MO*hoofdredacteur Gie Goris een week door het land. Hij selecteerde vijftien beelden die hij daar maakte en hield ook een Wereldblog bij.

Bangladesh: Waterland warmt op
Bangladesh is ondanks zijn 160 miljoen inwoners het kleine broertje van Zuid-Azië. Nochtans gebeuren er boeiende zaken in de delta van de Ganges, de Brahmaputra en de Meghna. Economische wonderen bestaan er samen met politieke nachtmerries en sociale droomscenario’s. 
Lees de reportage die verscheen in MO*magazine van juni 2012.

Wereldblog Waterland

 • Van oceaanstomer tot overzetboot

  Water is de bron van Bangladesh, en zoals altijd is de bron ook bestemming. Geen wonder dus dat schepen een opvallende rol spelen in de economische groei van het land. Van scheepsbouw tot scheepsafbraak en terug. De…

 • Het warme water van de Indische Oceaan

  Ochtend op het strand. Gisteren hing even de dreiging van een tsunami over dit mulle zand, vandaag is alles back to normal voor vissers en kleinhandelaars. Maar hoe normaal is de oceaan vandaag…

 • Met ongekende kracht

  Een plan om naar de zuidoostelijke tip van Bangladesh te gaan –waar het mooiste strand van het land ook de mooiste zonsondergang oplevert- krijgt vanuit de diepte van de oceaan een onvoorziene wending.

 • Op naar het Wilde Oosten

  Op weg van Dhaka naar Chittagong voeg ik een hek toe aan de verzameling “muren” en overweeg ik een reddingsboei te kopen om de rotbuien aan de Golf van Bengalen beter te trotseren.

 • De schone kleren van de ministers

  ‘We zijn een klein land met een grote bevolking.’ Met die oneliner opent Dipu Moni, minister van Buitenlandse Zaken in Bangladesh, een gesprek waarin ze de grote uitdagingen voor haar land recht in de ogen probeert te kijken….

 • Groeten van de waterlanders

  Er is geen helder onderscheid tussen land en water als je het hebt over het grondgebied van Bangladesh. Op maandagochtend is het ook moeilijk om het onderscheid te maken tussen lucht, land en water, al zorgt een occasionele…