BABEL: Zweden kiezen lagom

Niet te veel, niet te weinig. Dichter kom je niet bij een vertaling van het Zweedse woord lagom. Volgens de overlevering komt lagom van laget om, wat zoveel betekent als ‘het team rond’. In de Vikingtijd was het de gewoonte om allemaal uit dezelfde hoorn wijn te drinken. Die passeerde van hand tot hand doorheen de hele groep. De uitdaging lag erin net genoeg te drinken zodat iedereen een eerlijk deel kreeg.
De bekommernis om evenwicht beheerst tot op vandaag de innerlijke wereld van de Zweden. ‘Lagom är bäst’, lagom is het beste, is een veel gehoorde uitspraak. Lagom is het volgens de Scandinaviërs in de eerste plaats in de bossen, of in een idyllisch zomerhuis op een dunbevolkt eiland. De Zweden zullen nooit grote stedelingen zijn. Lagom drukt hun band met de natuur uit, hun nooit aflatende verlangen naar kosmisch evenwicht en het volgende midzomerfeest.
Op maatschappelijk niveau uit lagom zich in een collectieve afschuw van conflict. Met hun verering van het gezond verstand hebben de oud-Vikingen het niet alleen tot diplomaten van wereldniveau gebracht, maar hebben ze ook een systeem uitgebouwd dat het midden houdt tussen kapitalisme en socialisme.
In dat systeem is een bank die reclame maakt voor leningen met de slogan ‘leen niet meer dan je nodig hebt’ niet ongewoon. In dat systeem is het niet eigenaardig om na de geboorte van je kind de vijftien maanden ‘ouderschapsverlof’ gelijk te verdelen tussen moeder en vader.
Nog in dat systeem wordt ambitie op de werkvloer niet bepaald geapprecieerd.
Zweedse bedrijven doen er alles aan om hun werknemers te behoeden voor al te veel stress. Twee uitgebreide koffiepauzes met de collega’s per week moeten daartoe bijdragen. Een werknemer die een paar keer na elkaar de koffiepauzes overslaagt om verder te werken, wordt van hogerhand op de vingers getikt. Iedereen moet meedrinken. Niet langer uit een hoorn, maar uit een kopje. Wel nog steeds lagom.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.