China bezuinigt op Olympische Spelen

China gaat drastisch snoeien in de excessieve uitgaven voor de Olympische Spelen die in 2008 in Peking worden gehouden. Een aantal prestigeprojecten, zoals het Olympisch Stadion, krijgen een minder luxe uitvoering. De maatregelen passen in het ‘versoberingsbeleid’ dat Peking voert. De Chinese economie groeide de eerste helft van dit jaar met 9,6 procent. Er heerst grote zorg dat oververhitting inflatie zal veroorzaken.
We bezuinigen niet omdat er geen geld of ruimte voor sportfaciliteiten is, zegt Jiang Xiaoyu, vice-voorzitter van het organiserend comité voor de Olympische Spelen. De regering wil dat we bij de organisatie uitgaan van het principe ‘het volk eerst’.

Spaarzaamheid was echter niet altijd Pekings slogan met betrekking tot de Spelen. Toen China twee jaar geleden zijn Olympische plannen ontvouwde, was de ambitie niet minder dan het organiseren van de beste Olympische Spelen ooit. De autoriteiten beloofden topfaciliteiten, een groenere stad en een nieuw vervoerssysteem. Dat alles zou bij elkaar ruim 29 miljard euro gaan kosten.

Maar na het aantreden van de nieuwe president Hu Jintao en premier Wen Jiabao vorig jaar, veranderde er veel. De nieuwe regering zegt de sociale ongelijkheid in het land te willen aanpakken en wil een meer geleidelijke economische groei. Dure propaganda-afbeeldingen waarop de Olympische Spelen werden bejubeld als een groots evenement, verdwenen uit het straatbeeld. Nieuw propagandajargon, waarin soberheid gepreekt wordt, deed zijn intrede. De Spelen in Peking werden de Spelen voor het volk.

Als gevolg van de versoberingspolitiek, zijn enkele prestigeprojecten opnieuw onder de loep genomen. Die projecten zijn onder meer het Nationale Stadion, ontworpen door het Zwitserse architecten Herzog en DeMeuron, het zwemcentrum (de ‘waterkubus’) van het Australische architectenbureau PTW en het futuristische hoofdkantoor van de Chinese staatstelevisie CCTV.

Volgens Nederlander Ole Scheeren van OMA, die met architect Rem Koolhaas werkt aan het kantoor van de CCTV, heeft de Chinese staat de projecten uitgebreid doorgelicht op mogelijke besparingen. Het enige prestigeproject dat onaangetast blijft, is het CCTV-kantoor. Het kantoor dat zo’n 530.000 vierkante beslaat en 473 miljoen euro kost, wordt gebouwd in het hart van het zakencentrum van Peking. Het is een van de weinige olympische gebouwen die ook na de Olympische Spelen in 2008 voor hetzelfde doel in gebruik kunnen blijven.

Het stadsbestuur heeft aangekondigd dat vijf van de tien geplande stadions worden geschrapt en dat de andere vijf stadions een bescheidener uitvoering krijgen. Voor balsporten als tennis, honkbal en badminton worden bestaande voorzieningen aangepast of er wordt gebruik gemaakt van tijdelijke faciliteiten.

Het Olympisch Stadion, dat vanwege het rasterwerk van stalen balken ook wel het ‘vogelnest’ wordt genoemd, krijgt geen dak dat open en dichtgeschoven kan worden en de opening bovenin het stadion wordt vergroot. Voor het nieuwe ontwerp is minder staal nodig en de kosten blijven daarmee onder de oorspronkelijke begroting van 332 miljoen euro.

De op hol geslagen Chinese economie is niet de enige reden dat Peking de Olympische plannen heeft bijgesteld. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) maande Peking tot rust, omdat de Chinezen wel erg voortvarend te werk gingen. Ze hadden aan het begin van dit jaar met hun bouwactiviteiten Griekenland, dit jaar gastland voor de Olympische Spelen, al bijna ingehaald.

Het IOC kreeg eerder kritiek vanwege de hoge kosten van de Spelen in Athene, die ongeveer tien miljard euro bedroegen. De Chinese begroting is met 29 miljard euro bijna drie keer zo hoog. (JS)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.