Eilandbewoners vluchten voor klimaatverandering

De klimaatverandering jaagt nu al mensen op de vlucht. Nieuw-Zeeland laat jaarlijks een aantal vluchtelingen toe van het Polynesische eiland Tuvalu, die door de stijgende zeespiegel van hun gronden verdreven worden. De eilandbewoners verwachten dat hun eiland binnen dertig jaar onbewoonbaar zal zijn door de klimaatverandering
Tuvalu, een eiland in de Pacific met 12.000 bewoners, heeft de regeringen van Australië en Nieuw-Zeeland verzocht hun grenzen te openen voor hun burgers. Het eiland heeft te maken met verzilting van landbouwgrond en verdwijnende stranden als gevolg van een stijging van de zeespiegel, staat in een notitie van het secretariaat van de VN-Raamwerkconventie over Klimaatverandering (UNFCCC). De regering van Tuvalu zoekt een nieuw thuis “voor tenminste 3.000 mensen en mogelijk de hele bevolking in de komende jaren.”
Tot nu toe bleek alleen Nieuw-Zeeland bereid Tuvaluanen op te nemen, zegt Ian Fry, internationaal milieuambtenaar bij het Tuvaluaanse ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen en Land. “De regering van Nieuw-Zeeland laat jaarlijks maximaal zeventien mensen toe. De Australische regering heeft ons verzoek geweigerd.”
Tuvalu wil later dit jaar een nieuw verzoek indienen bij Canberra. “De klimaatverandering bedreigt onze veiligheid. Als er geen wereldwijde actie wordt ondernomen om de stijging van de zeespiegel te stoppen, kan Tuvalu onbewoonbaar zijn.”
Maar Tuvalu is niet het enige eiland met problemen, ook 38 andere eilandenstaten worden bedreigd. Zij sloegen alarm tijdens de klimaattop die deze week werd gehouden in Bangkok. “Wij zijn de eerste groep landen die direct te maken heeft met de gevolgen van de klimaatverandering. Deze gesprekken gaan voor ons over meer dan economische kwesties, het gaat over ons voortbestaan”, zei Selwin Hart, coördinator van de Kleine Eilandstaten in Ontwikkeling (SIDS).
De bijeenkomst in Bangkok, die vandaag wordt afgesloten, trok 1.100 klimaatonderhandelaars uit 163 landen. Zij discussieerden over een nieuw internationaal pact dat de opwarming van de aarde moet verminderen en ontwikkelingslanden moet helpen zich duurzaam te ontwikkelen.
De bijeenkomst is de eerste ronde gesprekken na de grote klimaatconferentie die afgelopen december op Bali werd gehouden. Daar spraken ontwikkelde en ontwikkelingslanden af om tot komen met een antwoord op de snelle opwarming van de aarde.
SIDS hoopt dat de klimaatgesprekken ertoe leiden dat de inwoners van Tuvalu het land niet hoeven te ontvluchten. “We hopen het probleem te kunnen aanpakken voordat het ons boven het hoofd groeit”, zegt Pasha Carruthers, hoofd van de delegatie van de Cook Eilanden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.