"Geen rijst ? Laat ze aardappelen eten !"

“Laat ze dan maar cake eten”, zou de Franse koningin Marie-Antoinette hebben gezegd toen haar het nieuws bereikte van de voedselrellen in Parijs, die haar en haar man uiteindelijk de kop zouden kosten. Historici ruziën nog altijd over de authenticiteit van de uitspraak, maar de Bengalese legerchef generaal Moeen U. Ahmed lanceerde intussen zijn eigen variant: “Laat ze aardappelen eten”.
Generaal Ahmed, die aan het hoofd staat van de interimregering in Bangladesh, deed de uitspraak vorige maand op een lunchgesprek met hoofdredacteurs van kranten in de hoofdstad Dhaka. Rijst, het voornaamste voedingsmiddel voor de 150 miljoen Bengalen, is alleen al in de maand maart 87 procent duurder geworden.

De overheid nam meteen een erg pragmatische maatregel en besloot de productie van aardappelen te stimuleren. Dit jaar moet de aardappeloogst 8 miljoen ton wegen, tegenover slechts vijf miljoen ton in 2007.

“Op het menu van elke soldaat staat 125 gram aardappel per dag, ongeacht zijn rang”, zei Ahmed op de lunch, die volgens de krant Daily Star onder meer bestond uit aardappelsoep, frietjes en verschillende aardappelcurry’s, tien aardappelgerechten in totaal. Volgens één journalist zaten de koks van het leger na een vermoeiende dag in de keuken door hun voorraad aardappelrecepten.

Jaar van de aardappel



Bangladesh is een van de vijftig armste landen ter wereld en verloor vorig jaar 3 miljoen ton graan in een cycloon en twee zware overstromingen. De oproep van generaal Ahmed valt samen met het jaar van de aardappel, dat de VN onder meer heeft afgekondigd om mensen in ontwikkelingslanden beter vertrouwd te maken met het voedingsrijke knolgewas.

De stijgende voedselprijzen hebben volgens VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon 100 miljoen mensen bijkomend in moeilijkheden gebracht. Ban deed een oproep om op korte termijn de humanitaire nood te lenigen en op langere termijn werk te maken van een groene revolutie in Afrika, door de introductie van sterkere en meer productieve landbouwgewassen. Begin juni organiseert de VN-landbouworganisatie FAO in Rome een top van wereldleiders rond het voedselprobleem.

In rijke landen besteden mensen ongeveer 15 tot 18 procent van hun inkomen aan voedsel, wat hen minder kwetsbaar maakt dan mensen in arme landen. Die spenderen soms tot 70 procent van hun inkomen aan eten, zegt Josette Sheeran van het Wereldvoedselprogramma (WFP), het VN-orgaan dat de noodhulp coördineert.

Het WFP heeft naar eigen zeggen 3,1 tot 4,3 miljard dollar per jaar nodig, maar haalde tot nu toe slechts 1 miljard dollar op. Volgens Sheeran is de voedselcrisis “de grootste uitdaging voor het WFP in 45 jaar, een stille tsunami die meer dan 100 miljoen mensen in de hele wereld de honger dreigt in te drijven.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.