Hondurese mijnbouwwet zwijgt over milieudelicten

In Honduras is de nieuwe mijnbouwwet van kracht geworden. Die bevat niet de suggesties die het gerecht had gedaan over milieudelicten.

De milieuafdeling van het openbaar ministerie had voorgesteld om illegale commercialisering van mijnbouwproducten, schade door mijnbouwactiviteit en illegale mijnbouwexport in de wet op te nemen. Maar het parlement ging daar niet op in.

De bedoeling was om die misdrijven wettelijk te omschrijven, net zoals dat in Peru, Chili en Costa Rica gebeurt, zegt Edgardo Maradiaga van het openbaar ministerie.

De nieuwe wet voorziet wel in burgerparticipatie. Via lokale raden kunnen ze mee bepalen of er in hun regio een mijnbouwproject mag komen of niet.

Goldcorp

De nieuwe wet opent mogelijkheden voor ongeveer dertig bedrijven die een exploratie- en exploitatievergunning hebben aangevraagd, zegt Santos Carvajal van de Nationale Vereniging voor Metaalmijnbouw van Honduras,

In 2007 werden in het bloed van Hondurese dorpsbewoners in de buurt van een omstreden goud- en zilvermijn gevaarlijke concentraties lood en arsenicum aangetroffen. De eigenaar van de mijn, het Canadese Goldcorp, heeft meerdere open mijnen in het land.

Met een giftige oplossing van natrium en cyaankali scheidt men het goud van het erts. Bij het proces worden grote hoeveelheden water gebruikt en er ontstaan giftige bijproducten, waaronder zware metalen zoals kwik en arsenicum. Die metalen kunnen het drinkwater vervuilen.

In buurland Guatemala neemt het verzet tegen mijnbouwprojecten toe, vooral uit vrees voor milieugevolgen .

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.