Hongerloon voor migranten in bananenindustrie

Bij de bananenindustrie in de Dominicaanse Republiek, gerealiseerd door Fairtrade Foundation, werken Haïtiaanse migranten op de plantages tegen een hongerloon. Fairtrade Foundation probeert dit te voorkomen, maar de steun van de regering ontbreekt.

Ongeveer negentig procent van de werkkrachten in de bananenindustrie in de Dominicaanse Republiek zijn migranten. Zij zijn afkomstig uit Haïti en werken voor een hongerloon op de plantages van boeren, onder meer voor Fairtrade.

Water, elektriciteit of sanitaire voorzieningen ontbreken en de toegang tot gezondheidszorg is onbetaalbaar. Ze verblijven illegaal in het land, want ook een verblijfsvergunning is te duur. Bovendien bereidt de overheid acties voor om hun vertrek te eisen.

De Fairtrade Foundation erkent het probleem en richtte FLO-CERT op, dat de beheerders van de plantages verplicht te zoeken naar verblijfsvergunningen voor de Haïtianen die voor hen werken. Deze documenten zouden de werknemers een minimale bescherming bieden tegen uitbuiting.

Gebrek aan wettelijk kader

Meer dan de helft van de bananen van de Fairtrade-industrie uit de Dominicaanse Republiek komt terecht in Engeland. In dit land groeide de verkoop van producten met een Fairtrade-label vorig jaar met 12 procent, ondanks de financiële crisis. Ongeveer een kwart van de bananen in Engeland heeft dit label.

‘We hebben geprobeerd om actie te ondernemen binnen het beperkt wettelijk kader om de rechten van de Haïtiaanse migranten te beschermen en we hebben de regering gevraagd om een verblijfsvergunning te regelen voor de migranten, en om hen toegang te verlenen tot de sociale zekerheid’, zegt Eileen Maybin, hoofd van mediarelaties van Fairtrade Foundation in Engeland.

‘Standaarden van Fairtrade kunnen de rechten van werkende mensen niet adequaat beschermen als de wetten van de overheid hier niet in slagen’.

Op zoek naar betere oorden

De migranten leven in sloppenwijken aan de kant van de straten in de Dominicaanse Republiek en zijn afkomstig van Haïti, waar ze de armoede ontvluchtten.

Haïti is een van de armste landen ter wereld. Op 12 januari 2010 vernielde een zware aardbeving het land en ontvluchtten Haïtianen de armoede en de erbarmelijke levensomstandigheden. Enkele weken geleden trad Laurent Salvador Lamothe als nieuwe eerste minister aan. Hij beloofde het vertrouwen van de burger terug te winnen en nieuwe wegen te bouwen.

Critici geloven echter niet dat dit veel zal veranderen en wijzen op de enorme uitdagingen die de nieuwe premier te wachten staan, zoals hoge misdaadcijfers, een rechtse regering en een cholera-epidemie. Deze ziekte werd in oktober 2011 naar het land gebracht door Nepalese blauwhelmen en meer dan vijfhonderdduizend mensen raakten besmet.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.