Leger zet overgangsregering Madagaskar met rug tegen muur

Vindt de overgangsregering van Madagaskar tegen het eind van deze maand een uitweg uit de politieke crisis die het land al langer dan een jaar lamlegt? Dan loopt het ultimatum af dat het leger de regering gesteld heeft. De huidige machthebber, Andry Rajoelina, heeft alvast ingestemd met een ontmoeting met zijn voorganger en tegenstander Marc Ravalomanana op 25 april in Zuid-Afrika.
Stafchef André Ndriarijaona kondigde op 12 april aan dat de legerleiding de overgangsregering gevraagd had tegen eind april een “concreet en verifieerbaar” routeplan klaar te hebben om de tegenstellingen met de oppositie te overbruggen. Van de oppositie eist het leger dat ze meewerkt met de autoriteiten. De militairen hebben niet gezegd wat er zal gebeuren als het routeplan er niet tijdig komt. Sommige waarnemers vrezen dat er dan een staatsgreep volgt.

Over de schreef


Rajoelina, officieel president van de Hoge Autoriteit voor de Transitie, kwam in maart vorig jaar aan de macht. Ravalomanana was in januari en februari over de schreef gegaan bij de aanpak van opposanten en werd de maand daarop door een legeropstand gedwongen zijn functie neer te leggen.
De Afrikaanse Unie weigert zich neer te leggen bij de machtsovername door Rajoelina. Vorig jaar schorste de organisatie Madagaskar als lid, en vorige maand kregen Rajoelina en 108 van zijn aanhangers sancties opgelegd omdat er nog altijd geen regering van nationale eenheid is. In augustus en oktober vorig jaar tekenden Rajoelina en de oppositie overeenkomsten die in een machtsdeling voorzagen, maar de regering blies die afspraken twee keer op.
Volgens generaal Bruno Razafindrakoto, de commandant van de gendarmerie, is er geen sprake van een ultimatum. Maar Rajoelina heeft het wel zo begrepen. Volgens hem hadden de militairen hem aanvankelijk enkel 48 uur gegeven, maar heeft hij hen dan beloofd tegen eind april een routeplan te presenteren. Rajoelina vindt dat de situatie in het land nog geen staatsgreep rechtvaardigt, maar hij zegt dat “een handvol militairen” wel met de gedachte speelt de macht te grijpen.

Druk


De voormalige generaal Guy Ratrimoarivony, nu een directeur van het Centrum voor Diplomatieke en Strategische Studies in Antananarivo, gelooft dat het leger nog niet van plan is een staatsgreep te plegen. Volgens hem is het ultimatum “een manier om de machthebbers onder druk te zetten”. Lydie Boka, een analiste van StrategiCo, een consultancybedrijf dat zich toelegt op ontwikkelingslanden, denkt dat de militairen de regering kunnen dwingen samen te werken met de oppositie, al stelt ze zich vragen bij het omgekeerde.
Fetison Andrianirina, delegatiechef van de beweging van de afgezette president Ravalomanana, vindt dat het leger ervoor moet zorgen dat de vier grote politieke stromingen in Madagaskar weer rond de tafel gaan zitten om afspraken te maken over hun toekomstige samenwerking.
Ook generaal Noël Rakotonandrasana, die vorig jaar een belangrijke rol speelde bij de machtovername door Rajoelina maar die eerder deze maand aan de kant werd geschoven, legt de nadruk op samenwerking. Volgens hem “is het overgangsregime van de juiste weg afgeweken” en “moeten we haar weer op koers brengen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.