Malariatests drijven antibioticagebruik op

Betere malariatests blijken onverwachte gevolgen te hebben: in Dar es Salaam nam het gebruik van antibiotica aan snel tempo toe sinds een betere diagnose van malaria mogelijk is.

Een team wetenschappers van het Zwitserse Instituut voor Tropische Geneeskunde en het Tanzaniaanse ministerie van Volksgezondheid deed in Dar es Salaam onderzoek naar de impact van nieuwe technieken die snelle malariadiagnose mogelijk maken.

Ze stelden vast dat dankzij de test het percentage voorgeschreven malariamiddelen daalde van driekwart van de patiënten tot amper een vijfde. Dat is goed nieuws omdat het overdreven voorschrijfgedrag de resistentie tegen de malariageneesmiddelen in de hand werkt.

Kwart meer antibiotica

Maar tot hun verrassing stelden ze ook vast dat veel meer antibiotica werd voorgeschreven. Het voorschrijfgedrag bij koorts steeg van 49 tot 72 procent, ruim een kwart meer. De ziekenhuizen blijken rijkelijk antibiotica toe te dienen aan alle patiënten die met koorts zitten, maar negatief testen op malaria.

De onderzoekers publiceerden hun bevindingen in het tijdschrif Malaria Journal. Ze vermoeden dat de ziekenhuizen op zeker willen spelen, omdat er geen tests bestaan voor andere ziekten zoals tyfus of longontsteking. Als malaria kan uitsloten worden, nemen de ziekenhuizen dus het zekere voor het onzekere en dienen ze antibiotica toe.

Omdat goedkope en snelle diagnostische tests niet op korte termijn beschikbaar zullen zijn, moet het ziekenhuispersoneel beter opgeleid worden, zeggen de onderzoekers.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.